Aronija – „superheroj“ među bobicama

aronijaŠto je asai bobica u Amazonu, zova u Austriji, makui u Patagoniji, a pasji trn u Aziji, to je aronija u Severnoj Americi
Obično naseljava šume i močvare, a od četrdesetih godina prošlog veka aronija se komercijalno uzgaja u Rusiji, a od pedesetih i u Evropi.

Pojavljuje se u tri boje – crvenoj, ružičastoj i boji crnog vina. Ova poslednja se najčešće uzgaja i privlači već nekoliko godina pažnju naučnika. Naime, otkriveno je da su njeni plodovi prepuni antioksidanasa antocijanina koji štite ćelije i deluju protivzapaljenski. Međutim, to je tek početak podugačke liste njenih korisnih dejstava.

U aroniji se nalaze i kofeinska kiselina, cijanidin 3 galaktosid, delfinidin, epikatehin, maldivin i mnogi drugih korisni sastojci.
Nedavno je otkriveno da svi ti sastojci daju aroniji antibakterijsko, antivirusno i antidijabetičko dejstvo.
Takođe, oni se bore protiv nastanka arterijskog plaka, snižavaju holesterol i štite jetru od toksina.

alternativna medicina 59

Nekoliko sastojaka aronije prirodni su borci protiv kancera, a naročito štite od razvoja tumora mokraćne bešike, dojke, debelog creva, pluća, jajnika i kože.
Uz sve to, ti sastojci su dobri za obolele od Kronove bolesti, smanjuju neprijatnosti tokom predmenstrualnog sindroma, a preliminarne studije pokazale su da aronija može biti od koristi i u borbi protiv glioblastoma – obliku fatalnog raka mozga.
Za razliku od jagoda i mnogih drugih voćki, aronija je prirodno odbojna parazitima i ne zahteva upotrebu pesticida.

Aronija u svojim plodovima sadrži veliku koncentraciju antioksidanasa (tanine, biofenole, flavonoide, antocijanine, katehine), do te mere da je čak mnogo moćniji antioksidans od brusnice, kupina, borovnica, jagoda, višnji, nara, goji bobica i mangostina. Zbog toga je korisna preventiva protiv malignih oboljenja, efikasno procišćava organizam od štetnih materija pa i teških metala. Od vitamina sadrzi C, A, E, B2, B6, B9 i vrlo redak vitamin P. Od minerala tu su kalcijum, kalijum, gvozdje, molibden, mangan, fosfor i jod. Osim toga aronija sadrži i redak voćni šećer sorbitol.
U poslednje vreme mogu se naći razni proizvodi od njenih plodova i na našem tržištu, kao i sadnice ove biljke.

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas