Kombuha

kombuhaAko se zateknete nekom zgodom u, recimo Austriji, i rešite da popijete neko piće u kafiću, slobodno zatražite kombuhu. Neki članovi naše redakcije su bili prijatno iznenađeni kada im je u kafiću bila ponuđena kombuha. Kod nas je još uvek možete pronaći samo u prodavnicama zdrave hrane. Šteta, jer su njeni korisni efekti po zdravlje zaista impresivni i trebalo bi svi da je koristimo, i to svakodnevno, a videćete i zašto.
Čajna gljiva, ili kombuha, je široko poznata u svetu. Zovu je ruskom, japanskom, kineskom, indijskom čajnom gljivom. Samo ime kombuha je japanskog porekla. Čajnu gljivu zapravo čine dve vrste organizama: gljiva (kvasci) i bakterija sirćetnog vrenja. Kvasci iz šećera stvaraju alkohol, a bakterije taj alkohol koriste kao izvor energije i pretvaraju ga u sirćetnu kiselinu. Pri tom kvasci saharozu pretvaraju u glukozu i fruktozu i time omogućuju bakterijama da stvaraju glukonsku kiselinu, koja štiti kvasce od konkurentnih mikroorganizama. Vrsta kvasaca koja učestvuje u ovoj simbiozi zavisi od geografskog područja u kome se čajna gljiva gaji.

Sposobna je da iz malog broja komponenata stvori obilje različitih nutritivnih i farmakološki korisnih supstanci. To su: glukoza, fruktoza, vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12, B15, vitamin C, biotin, folna kiselina, lecitin, mlečna, glukonska, i glukoronska kiselina, voćne kiseline (vinska, oksalna, limunska, sirćetna, malonska), neki enzimi, 14 aminokiselina, biogeni amini i neki antibiotici. Zbog ovakve sposobnosti kulture kombuhe, ne iznenađuje njen naziv „čudesna gljiva“ i svrstava se u grupu gljiva značajnih lekovitih karakteristika.

alternativna medicina 22

Vitamin B1 (tiamin) pomaže održavanje mreže nervnih vlakana u organizmu. Zajedno sa vitaminom B2 i B6 redukuje depresiju i gubljenje pamćenja. Vitamin B2 (riboflavin) pomaze ćelijama da koriste kiseonik. Zajedno sa vitaminom A sprečava pojavu katarakte. Niacin proširuje krvne sudove, povećava dotok krvi do rana i ubrzava njihovo zarastanje. Pomaže u održavanju zdravlja nervnog sistema i u formiranju hormona. Pantotenska kiselina smanjuje broj sedih vlasi. Pridoksin, važan je za održavanje jakog imunološkog sistema. Pomaže formiranje belih krvnih zrnaca koja su najveći borci protiv infekcija u organizmu.

Korišcenje vitamina B12 postaje ozbiljnije starenjem organizma, jer mu je teško da ga apsorbuje, pa je potrebno povećati njegovo unošenje. Biotin (vitamin H) pomaže prilikom razlaganja masti. Pomaže u redukovanju sedih vlasi i gubljenju kose. To je razlog što se biotin pojavljuje kao sastavni deo mnogih šampona. Folna kiselina je veoma vazna za obnavljanje ćelija krvi. Nedostatak ovog vitamina ogleda se u lošoj krvnoj slici.
Vitamin C je supstanca koju kao i druge vitamine organizam ne može da proizvede. Sprečava skorbut, bolest arterija. Pomaze biosintezu kolagena, proteina koji čini strukturu kostiju, kože, krvnih sudova. L mlečna kiselina reguliše ćelijsko disanje, sprečava stvaranje ćelija kancera, reguliše pH krvi.
Glukaronska kiselina stvara se u zdravoj jetri a dosadašnji pokušaji da se sintetički stvori nisu uspeli. Njena uloga u organizmu je da vezuje otrove nastale u organizmu u procesu metabolizma i unete spolja. Tako zarobljeni otrovi odlaze preko žuči u creva i preko bubrega u mokraću. Ova kiselina se ne resorbuje već se cela odstranjuje. Takođe, ona je i jedna od komponenata heparina koji održava nivo gustine krvi.
Usninska kiselina ima jake antibiotske efekte. Smatra se da sprečava rast ćelija tumora. Aminokiseline su konstituenti proteina. U ljudskom organizmu dolazi do spajanja više od 20 aminokiselina u različitim kombinacijama pri čemu se formira veliki broj proteina. Prisustvo cisteina i metionina, u kombuha napitku je veoma bitno, jer metionin pomaže organizmu da se zaštiti od teških metala, kao što su olovo i aluminijum.

Napitak kombuhe je aktivan prema nekim stafilokokama. Iz napitka kombuhe izolovane su sve supstance pod nazivom baktericidin i preparat MM. Primenjuju se u lečenju stomačnih bolesti.
Dakle, da li postoji još neki napitak sa ovoliko korisnih efekata? Definitivno ne! Kombuha je naša preporuka za zdraviji život. Možda će nekome u početku ukus kombuha napitka biti neprijatan, ali već posle jedne popijene čaše se naviknete i uživate. I da se vratimo na početak priče, u nekim zemljama Evrope kombuha napitak pakuju u popularne oblike namenjene prodaji u kafićima i klubovima. Možda bi bilo dobro da i kod nas kobuha izađe iz prodavnica zdrave hrane i pronađe put do većeg broja uživalaca ovog veoma zdravog napitka.

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

1 Comment

  • Milica

    24 februara, 2015 - 1:39 pm

    Već 10-tak godina moja porodica koristi čaj od kombuhe. Suprug je pije pod obavezno, svakodnevno. Svakome ko je nije probao bih je preporučila, ne samo kao osvežavajući napitak, nego kao zaista prirodan lek. Pored toga što sam podelila bezbroj gljiva onima koji su želeli sami da je uzgajaju, nedavno sam počela da proizvodim veću količinu ovog čarobnog napitka, jer nemaju svi ljudi vremena da se njome bave. Litar ovog napitka je 150 dinara i porudžbinu šaljem brzom poštom. Kontakt telefon: 065/6-345-041 Milica.

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas