Krompir je dobar izbor

krompirKrompir je nepravedno, iz neznanja, ili zbog raznih trendova u ishrani, često optuživan da goji i nije zdrav.
Krompir(ići) pržen(i) u suncokretovom ulju ili čips pržen na margarinu sa dodatim pojačivačem ukusa (MSG), svakako nisu zdrava i dijetalna hrana. Ali ne treba optuživati krompir zato što najčešće ne znamo pravilno da ga pripremamo.
Ako pogledamo sastav krompira, shvatićemo da je reč o jednoj od najzdravijih vrsta povrća. Čak i više od toga: ako bi, hipotetički, trebalo da odaberemo samo jednu namirnicu, koja bi sačinjavala 100% naše ishrane, krompir bi bio možda najbolji izbor. Malo je poznato da krompir sadrži veoma iskoristljiv i kvalitetan kompletan protein (za razliku od žitarica i mahunarki).
U krompiru ima i dosta minerala, koji mogu biti lepo upotrebljeni, jer u njemu nema fitinske kiseline, koja ometa apsorpciju minerala, opet – kao u slučaju žitarica i mahunarki. Krompir je bogat magnezijumom, bakrom i kalijumom, važnim za zdravlje srca. O krompiru se retko razmišlja kao o izvoru vitamina C, pa se stoga mnogi iznenade kada čuju da samo 100 g pečenog krompira (bez ljuske) zadovoljava čak 20% dnevne potrebe za vitaminom C! Jedan prosečan limun zadovoljava, poređenja radi, oko 50%.
alternativna medicina 58

Krompir ima u sebi zanemarljivo masnoće, pa samim tim i omega-6 masnoća, što ga svrstava u namirnice koje ne remete delikatan, za zdravlje važan odnos omega-6 i omega-3 masnih kiselina u ishrani. Naravno, ovo važi samo ako krompir ne pržite u suncokretovom i drugim uljima, koja su bogata omega-6 masnim kiselinama i podložna pretvaranju u trans-masti pri visokim temperaturama. Generalno, najbolje je da izbegavate prženje u potpunosti, ili da pržite na kokosovom ulju ili po starinski: na svinjskoj masti. Ako krompir samo blago dinstate, u obzir dolazi i delikatnije maslinovo ulje. Najbolji i najjednostavniji način pripreme je ipak pečenje krompira u rerni, bez masnoće. Krompir pecite sa ljuskom, ali ljuska, suprotno uvreženom mišljenju, nije preterano zdrava.

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

  • Biopiramida – Protiv štetnih zračenja

    30,000.00 rsd
    Ocenjeno sa 0 od 5
  • Biotarapeutska ploča, Kvantna medicina

    75,000.00 rsd
    Ocenjeno sa 0 od 5
  • Čaj od ploda divlje borovnice

    2,500.00 rsd
    Ocenjeno sa 0 od 5
  • Čajevi- Nana, matičnjak, divlja kopriva…

    1,100.00 rsd
    Ocenjeno sa 0 od 5
  • Divlji šipak ili šipurak

    2,000.00 rsd
    Ocenjeno sa 0 od 5
  • Ekstrakt od kombuhe

    4,500.00 rsd
    Ocenjeno sa 0 od 5
  • Iznajmljivanje Biotarapeutske ploče, Kvantna medicina

    8,000.00 rsd
    Ocenjeno sa 0 od 5
  • Nano tehnologija – Antimikrobni sistem

    150,000.00 rsd
    Ocenjeno sa 0 od 5
  • Neutralizator štetnog elektromagnetnog zračenja – Mobičip

    3,000.00 rsd
    Ocenjeno sa 0 od 5

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Lista želja 0
Open wishlist page Nastavi kupovinu
Pozovi nas