Dijabetes

DijabetesŠećerna bolest ( diabetes mellitus ) manifestuje se povišenim vrednostima šećera u krvi usled nedovoljnog lučenja insulina koji se stvara u pankreasu

DVA TIPA ŠEĆERNE BOLESTI
1. Životno doba u kojoj se javlja Pre 20. godine života, najčešće u detinjstvu
Učestalost 10% svih dijabetičara
Mehanizam nastanka Autoimuna bolest: imuni sistem ne prepoznaje kao deo organizma ćelije pankreasa koje proizvode insulin, pa ih uništava. Kada ostane samo 15 posto neoštećenih ćelija, pojavu bolesti pokrene obična prehlada, jači umor ili bezazlena povreda. Tada se simptomi bolesti razvijaju naglo.
Faktori koji podstiču pojavu šećerne bolesti Porodična predispozicija i faktori okoline.
Lečenje Inekcije insulina doživotno

2. Životno doba u kojoj se javlja Najčešće posle 45.godine života, većinom kod osoba sa povećanom telesnom težinom
Učestalost 90% svih dijabetičara
Mehanizam nastanka Bolest nezdravog načina života: u početku je proizvodnja insulina normalna, ali ćelije raznih tkiva postaju neosetljive na delovanje insulina. Postepeno slabi i lučenje insulina iz pankreasa. Simptomi bolesti razvijaju se polako i bolest podmuklo napreduje.
Faktori koji podstiču pojavu šećerne bolesti Nasledni faktor, povećana telesna težina i nedovoljno kretanje.
Lečenje Smanjenje prekomerne telesne težine, redovna fizička aktivnost, lečenje tabletama bez inekcija ili uz inekcije insulina

Broj obolelih od šećerne bolesti u svetu i kod nas povećava se iz dana u dan. Svetska zdravstvena organizacija upozorava da će svaka treća osoba oboleti od dijabetesa, ako nešto ne promeni i preduzme da bi se bolest sprečila.
Svi koji ne boluju od šećerne bolesti ali imaju povišen nivo šećera u krvi
( primer 6 – 8mm/l ) mogu opasnost od oboljevanja smanjiti za pola ako se pridržavaju sledećih pravila:

  • zdravo se hraniti
  • smanjiti telesnu težinu za 4 – 5 kg
  • smanjiti unos masnoće
  • svakodnevno brzo hodati ili šetati najmanje pola sata

alternativna medicina 54

Trenutno još uvek nema preventivnog lečenja šećerne bolesti. Ipak, šešćerna bolest tip 1 može se lako dijagnostikovati jer se pojavljuju prepoznatljivi simptomi: žeđ, pojačano mokrenje, gubitak telesne težine, često i osećaj slabosti i umora.
Tip 2 šećerne bolesti razvija se, bez očiglednih simptoma. Simptomi kao što su noćni grčevi u nogama, često pripisujemo artrozi, dok često noćno mokrenje kod žena navodi da pomislimo da je u pitanju menopauza. Zbog toga, ako je u porodici bilo obolevanja od šećerne bolesti, ako imate višak kilograma i imate pomenute simptome odmah se obratite lekaru.
Bez obzira o kojem tipu šećerne bolesti je reč, redovne kontrole i stalno praćenje neophodne su kako bi se izbegle komplikacije dijabetesa.

SPREČITE NASTANAK ŠEĆERNE BOLESTI
Precizna i neinvazivna, brza AMP analiza Maljihina – Pulavskog može pokazati promene protoka krvi kroz pankreas i druge organe i blagovremeno upozoriti ako postoji predispozicija za nastanak bolesti. Takođe, se na vreme može otkriti kod dece da li se ona nalaze u grupi povećanog rizika za obolevanje od šećerne bolesti.

POMOĆ KOD OBOLELIH OD ŠEĆERNE BOLESTI
Proizvod Instituta za pečurke ŠEĆERKO olakšava život obolelima od dijabetesa, jer između ostalog pomaže da ne dođe do naglog pada nivoa šećera u krvi (hipoglikemije ) a pomaže i regeneraciji ćelija pankreasa

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas