Makrobiotika

makrobiotika1Šta makrobiotika jeste a šta nije
Mnoge su predrasude i dezinformacije o makrobiotici. Da li je to istočnjačko učenje? Da li je to religija? Da li ću ako se hranim po načelima makrobiotike ostati uskraćen za neke hranljive sastojke neophodne mom organizmu? Da li ću jesti samo pirinač i morske alge? Da li je makrobiotika veoma komplikovana i zahtevna za primenu, sa mnogo rigidnih pravila?

Za makrobiotiku se može reći da je najbliže tradicionalnom načinu ishrane. Tradiconalno – bilo mediteranskom, irskom, poljskom, jevrejskom, indijskom – zato što poštuje osnovno načelo tradicionalne ishrane: čovek je neraskidivo povezan sa svojim okruženjem, svojom okolinom i treba sa njom da živi u harmoniji. Ili, kako kaže Evelin Kuši, makrobiotika ne nalaže da promenite veru, način razmišljanja ili vaš život, ona samo traži da jedete u skladu sa vašom okolinom.

Makrobiotika nalaže da živimo u prirodnom skladu sa okolinom, svesni da smo njen deo. Makrobiotika je takođe i shvatanje da je hrana energija: razumevanje da sve što pojedemo postaje deo nas i utiče na to šta ćemo postati.

Zdravo kuvanje, sa zdravim namirnicama i zdravim tehnikama dobro je samo ukoliko kuvate sa radošću i slobodom istraživanja. Makrobiotičko kuvanje treba da vas poveže i sa vašom intuicijom, tim glasom u nama koji zna šta nam treba, kada i kako spremljeno. Društvo i masovna kultura uče nas u stvari mnogim pravilima, koja mi, mada toga nismo svesni, slepo poštujemo. Zdravo kuvanje treba da nas dovede u vezu upravo sa našom intuicijom, kojoj su poznate naše prave potrebe. Ovaj unutrašnji glas i treba da bude naš učitelj, naš vodič.

Namirnice su prava srž zdravog kuvanja. Kuvanje započinje kupovinom, nabavljanjem namirnica. Svežina i kvalitet namirnica jednako su važni kao recept ili tehnike kuvanja. Već sama kupovina namirnica treba da bude puna radosti. Setite se kako ste kada ste bili mali išli sa mamom na pijacu, ili sa bakom da uberete voće od kojeg će baka napraviti mirisnu pitu, setite se radosti sa kojom nabavljate namirnice ma onih koji misle da makrobiotika nudi pravila ishrane. Kakva velika greška. Ima drugih koji veruju da to znači jesti integralni pirinač, koren čička, šargarepu i kombu algu. Ovo nije inteligentno. Ima, takođe, onih koji misle da to znači ne jesti šećer, kolače ni voće. Glupost. Makrobiotika je proces menjanja nas samih kako bismo mogli da jedemo sve što volimo bez ikakve bojazni da ćemo se razboleti, ona nam omogućava da ostvarimo naš poslednji životni san, a da se u isto vreme zabavljamo i živimo radosno. Makrobiotika znači upoznati beskraj, živeti u beskraju, diviti se velikoj prirodi i beskraju-apsolutu kao deca koja uzdišu za svojom nežnom majkom.“

Georges Ohsava (Nyoiti Sakurazava) (1893- 1966)

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas