Miloduh (Hyssopus officinalis)

miloduh

U davna vremena su biljku miloduh koristili da pročiste hramove, dospeo i u Stari zavet (“pročisti me miloduhom i biću čist”), Francuzi ga smatraju svetom biljkom (herbe sacre), a botaničari mu nadenuli ime Hyssopus officinalis L., familija Lamiaceae . Reč je o žbunastoj, višegodišnjoj zeljastoj i mirisnoj biljci koja izraste 60 centimetara. Stabljike su joj u osnovi drvenaste, a listovi naspramno raspoređeni, mali, izduženi i na vrhu šiljasti. Kožasti su i sjajni na licu , dok im je naličje prekriveno žlezdama sa etarskim uljem. Cvetovi su ljubičasti, ili plavičasti, a ređe ružičasti, ili beli. Grupisani su u prividne klasove u gornjem delu stabljike i grančica. Cveta od juna do septembra. Raste na suvim i toplim mestima, najviše na krečnjačkim stenama, a gaji kao aromatična, medonosna i dekorativna biljka.

Od miloduha se koriste izdanci sa listovima i cvetovima (Hyssopi herba) i etarsko ulje (Hyssopi aetheroleum). Cvetne grančice dužine 20-25 cm odsecaju se preko leta, za vreme cvetanja biljke, i suše u tankom sloju na promaji u hladu, ili u sušnici na temperaturi do 40 0C. Listovi i cvetovi se lako osipaju za vreme i posle sušenja, pa je neophodno da se sa njima pažljivo rukuje.
Etarsko ulje ove biljke se dobija destilacijom svežeg, ili delimično prosušenog dela biljke uz pomoć vodene pare.

Miloduh pripada grupi aromatičnih biljnih sirovina i obiluje:
– etarskim uljem
– flavonoidima (hesperidin i diosmin)
– taninom
– oleanolnom i ursolnom kiselinom
– beta-sitosterolom
– gorkom supstancom marubinom

U etarskom ulju dominiraju pineni, kamfen, cineol i drugi terpeni. Aktivni sastojci miloduha olakšavaju iskašljavanje bronhijalnog sekreta i poboljšavaju varenje, a etarsko ulje deluje antiseptično.
U narodnoj medicini upotrebljava se najčešće kao sastojak čajnih mešavina koje se koriste kao blago sredstvo za iskašljavanje kod bolesti disajnih puteva, bronhitisa, astme, nazeba, kao i za ispiranje grla, kod stomačnih tegoba, za bolje varenje, a spolja kao oblog kod uboja.
U savremenoj fitoterapiji se retko upotrebljava. Zvanične monografije koje se odnose na efikasnost i bezbednost biljnih lekovitih sirovina ograničavaju njegovu upotrebu na količinu do 5% u čajnim mešavinama.

Najveća količina miloduha utroši se za destilaciju etarskog ulja koje se koristi u parfimeriji i kozmetici za izradu parfema i kupki i u prehrambenoj industriji za aromatizaciju likera. Miloduh se upotrebljava i kao kulinarski začin, ceni se i kao medonosna biljka, a etarsko ulje u većim količinama može da bude toksično.

Piše: Violeta Popov, dipl.ph

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas