Bolesti bubrega

kidneysAkutna upala bubrega je infekcija gornjeg dela urinarnog trakta koja najčešće nastaje prodorom bakterija iz mokraćne bešike putem mokraćovoda u bubreg. Pre svega je pogođena crevna oblast i bubrežna karlica ili nešto ređe bubrežne tubule.

Infekciju bubrega najčešće izaziva bakterija Escherichia coli koja iz debelog creva ulazi kroz mokraćnu cev u mokraćnu bešiku i tu se počinje razmnožavati i širiti. Žene čija uretra je kraća i bliže analnom otvoru, potencijalno izvoru bakterija, imaju četiru puta više zastupljenu infekciju bubrega nego muškarci.

Ukoliko se ne počne na vreme sa lečenjem, upala bubrega može prouzrokovati nepopravljiva oštećenja bubrega. Hronični pijelonefritis je trajno zapaljenje bubrega koje može ostaviti ožiljak na bubrezima i može voditi do hroničnog oštećenja bubrega. Ova bolest bubrega je najčešća kod pacijenata koji imaju predispozicije da im se vrati akutni pijelonefritis. Infekcija se može proširiti krvotokom, pa tada može nastati sepsa koja je često opasna po život.

Simptomi upale bubrega
Bez obzira na uzrok, simptomi akutnog bakterijskog pijelonefritisa su obično isti. Prvi simptomi su obično prožimanje, drhtavice kroz celo telo, uz pratnju visoke temperature i bola u zglobovima i mišićima, uključujući i bol u bokovima. Moguće je da simptomi uopšte ne skrenu pažnju na bubrege. Takođe se mogu javiti simptomi kao što su bol koji peče tokom mokrenja, potreba za neodloložnim mokrenjem, ili učestalo mokrenje.

alternativna medicina 74

Kod akutnih infekcija, simptomi se razvijaju ubrzano, prvo se primećuje visoka temperatura, posle koje obično usledi promena boje mokraće, a zatim osetljivost u boku. Ovakva vrsta bola u bubregu se razlikuje od grčeva u stomaku, kao posledica kamena u bubregu, po tome što su kontinualni i ne javljaju se u talasima, ostaju u jednoj tački i pogoršavaju se ukoliko se osoba kreće.

Pacijenti sa hroničnim pijelonefritisom mogu imati akutne infekcije, pri čemu ponekad nema simptoma, ili simptomi mogu biti tako blagi da prođu neprimećeni. Ovo sa sobom nosi rizik da zapaljenje može napredovati polako i neprimećeno tokom mnogo godina, sve dok ne dođe do propadanja koje uzrokuje prestanak rada bubrega.

Šta su glavni uzroci obolenja i oštećenja bubrega?

· Gubitak krvi ili tečnosti
· Lekovi za krvni pritisak i upotreba aspirina, ibuprofena, naproksena ili srodnih lekova
· Srčani napad, infekcije i disfunkcija jetre
· Teške alergijske reakcije (anafilaksija)
· Teške opekotine i teška dehidratacija

Zdravstvena stanja koja mogu oštetiti bubrege i dovesti do akutnog zastoja bubrega su:

· Krvni ugrušci u venama i arterijama oko bubrega
· Naslage holesterola koji blokiraju protok krvi u bubrezima
· Glomerulonefritis – upala sitnih filtera u bubrezima (glomeruli)
· Hemolitički uremički sindrom, tj. stanje koje proizlazi iz preranog uništenja crvenih krvnih stanica
· Infekcije
· Lekovi, kao što su određeni lekovi u hemoterapiji, antibiotici, bojila tokom slikovnih testova i zoledronska kiselina, koja se koristi za lečenje osteoporoze i visokog nivoa kalcijuma u krvi.
· Lupus – poremećaj imunog sistema koji uzrokuje glomerulonefritis
· Toksini, kao što su alkohol, teški metali, heroin i kokain
· Multipli mijelom, rak plazma ćelija
· Skleroderma, grupa retkih bolesti koje utiču na kožu i vezivno tkivo
· Vaskulitis – upala krvnih sudova

Bolesti i zdravstvena stanja koja blokiraju protok urina iz tela (urinarne opstrukcije) i mogu dovesti do aktunog zastoja bubrega uključuju:

· Rak mokraćnog mehura
· Krvne ugruške u urinarnom traktu
· Rak vrata materice
· Rak debelog creva
· Uvećana prostata
· Bubrežni kamenci
· Oštećenja živaca koji kontrolišu mehur
· Rak prostate

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas