Problemi sa prostatom?

Jedan od navedenih simptoma trebao bi da vam upali alarm:
smanjen protok urina,
često mokrite po noći,
nesposobnost pražnjenja mokraćne bešike,
slab mlaz ili kapanje mokraće,
peckanje za vreme mokrenja,
bol iza skrotuma ili bolna ejakulacija,
bol prostate.

depresija 1

 

Kod više od 25% evropljana starijih od 50 godina javljaju se tegobe sa prostatom, a 10% njih oboleva od karcinoma prostate. Sa navršenih 70. godina više od 50% njih će imati uvećanu prostatu, a sa navršenih osamdeset, procenat se povećava na čak 85%. Dokazano je da su glavni uzroci nastanka prostatičnih problema ishrana bogata u mastima, niska koncentracija cinka i poremećaj ravnoteže muških polnih hormona u žlezdi. Šta će Vam moderna medicina pružiti ako imate probleme sa prostatom: lekove i operaciju, koji su samo ponekad efektni i često su popraćeni nuspojavama, npr. impotencijom i problemima mokrenja. (U slučaju operacija ove nuspojave su stalne.)

Prostata je žlezda koja se nalazi na vratu mokraćne bešike i uretri (mokraćnoj cevi kroz koji mokraća i sperma napuštaju organizam). Kod odraslog muškarca, prostata je veličine i oblika oraha.

Veličina prostate se ne menja, sve do vremena, kada količina pojedinih polnih hormona počinje da se smanjuje (kod većina muškaraca ovo predstavlja pedesete godine) i onda prostata ponovno počinje da se uvećava. Ako žlezda puno naraste, počinje da pritiska mokraćnu cev, što za sobom povlači probleme u vezi pražnjenje mokraće. Simptome uvećane prostate benigne hipertrofije prostate čine kapljanje mokraće, često ili otežano mokrenje, i stalan neprijatan osećaj u donjem delu stomaka.

Neki istraživači su mišljenja da kada se smanjuje sekrecija testosterona, ne smanjuje se samo koncentracija drugih polnih hormona, sintetizovanih iz testosterona, nego se ruši i njihova ravnoteža, što dovodi do uvećanja prostate. Nažalost rešenje problema ne sastoji se samo od nadoknađivanja testosterona u muškarcima, a to može da uzrokuje ne samo veću hipertrofiju prostate, nego može izazvati nastanak raka prostate.

Testosteron reguliše i sintezu prostaglandina, koji drže pod kontrolom i rast prostate. Hrane koje potpomažu stvaranje prostaglandina, sadrže esencijalni masne kiseline, npr. omega-3 masti. Ovakva jedinjenja se nalaze uglavnom u ribama i orašastim plodovima.

Ispitivanja koja su sprovedena u zadnjih 15 godina, pokazala su povezanost između raka prostate i upotrebe herbicida, korišćenih protiv korova u poljoprivredi i šumarstvu.

alternativna medicina 24

Terapija:
na prvom mestu to su čajevi od biljke male mlečike, brusnice, uve, koprive, kao i zeleni čaj.

Prema naučnim istraživanjima, zeleni čaj može usporiti razvoj raka prostate. Sastojak zelenog čaja po imenu polifenon E, je povezan sa primetnim smanjenjem vrednosti markera koji služe za pracenje razvoja raka prostate. Naime, pacijenti koji su svakodnevno, tokom mesec dana unosili kapsule polifenona E, imali su smanjenu prisutnost kljucnih markera za oko 30%. Da bi se ovaj efekat postigao upotrbom zelenog čaja, istraživači napominju da bi trebalo svakodnevno piti 12 šolja koncentrovanog čaja ove lekovite biljke.

Mala mlečika odlican je prirodni lek za sve oblike oboljenja prostate, pa čak i kancera. Upotrebom ove biljke mogu se ublažiti i otkloniti simtomi obolele prostate, pa i izbeći operacija. Ukoliko je do operacije ipak došlo, ovaj čaj ublažice peckanje i u mnogome pomoći da se pacijent brže oporavi. Čaj od male mlečike priprema se na uobičajen način. Jedna mala kašika na jednu šolju ključale vode, ostavi se da odstoji 5 minuta. Čaj se pije svega dva puta dnevno i to ujutru na prazan stomak i uveče pola sata pre večere.

Naučno je dokazano da biljka brusnica ima antikancerogeno dejstvo. Čaj od brusnice se koristi u prevenciji i lečenju svih vrsta bakterija urinarnog trakta a dobro se pokazala i u preventivi i lečenju kancera prostate.

Čaj od listova medveđeg grožđa (uvin čaj), u narodu je poznat po tome da leči uvećanu prostatu kao i sve mokraćne organe.

Paradajz je odličan prirodni lek jer sadrži materije koje ne samo da čuvaju zdravlje ove žlezde, već deluje i lekovito, čak i kod raka prostate. Za ovu vrstu lečenja paradajz mora biti svež ili pripremljen za zimnicu bez konzervanasa.

Polen (cvetni prah) povoljno deluje na prostatu. Preporučuje se doza od 15 grama dnevno, odnosno po jedna kafena kašicica ujutru, u podne i uvece.

Semenke bundeve, suncokreta, lubenice, krastavaca, lana i susam takođe imaju blagotvoran efekat u prevenciji i lečenju prostate.

Zatim orah, badem, kikiriki, soja, kopriva, beli luk, kvasac, lecitin (iz soje) proteini (prvoklasne belančevine, najbolje ribe i postan sir).

Pšenične klice (biljna ulja iz klica pšenice) poznata su po svojoj efikasnosti u lečenju poremećaja reproduktivne funkcije a veoma su lekovita i za prostatu.
Preporučuje se hrana koja u sebi sadrži:

Cink jer sprecava promene na prostati. Najvise cinka imaju ostrige, morske školjke, haringa, semenke bundeve i suncokreta, pšenicne mekinje, integralni ovas, teleća i goveđa jetra (crna džigerica), goveđe meso i ćurece tamno meso, orasi, jaja, crni luk, pivski kvasac, soja, gljive, vino, kozje mleko, mahunarke. Može se uzimati i u vidu tableta svakodnevno i to u početku do 60 mg dnevno, a kasnije se smanjuje doza na 30 mg.

Selen takođe veoma povoljno deluje na prostatu i zato treba uzimati pivski kvasac obogaćen selenom. Ako se uzima u obliku kapsula preporučuje se 100 mg dnevno.

Vitamin A blagotvorno deluje na sluzokozu svih genitalnih organa računajući tu i prostatu.

Vitamin E je veoma bitan u održavanju vitalnosti reproduktivnog sistema poboljšavajuci reproduktivnu sposobnost kod oba pola, što se povoljno odražava i na prostatu.

Lecitin je prirodna materija veoma dragocena za zdravlje, vrlo povoljno deluje i na prostatu.

Napomena: kada je zdravlje prostate u pitanju naročito je važno izbegavati ljute začine, alkohol i gazirana pića.
Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas