Šta je celulit i kako nastaje?

O problemu zvanom celulit, u medicinskoj literaturi se ozbiljnije pristupa tek zadnjih dvadesetak godina. No, prvi napis ipak datira još iz 19. veka. Godine 1816. francuski lekar Balfour prvi objavljuje članak u kojem opisuje celulit. U stručnoj literaturi do danas još uvek ne postoje dve identične definicije celulita. To nepostojanje egzaktne definicije između ostaloga znači da proces nastanka poremećaja nije do kraja objašnjen.

borba_protiv_celulita_nikad_nije_bila_laksa_biljni_cajevi_i_obloge_uz_pomoc_kojih_ce_narandzina_kora_sa_butina_i_stomaka_nestati_recepti_214378580
Foto: Shutterstock

Pojednostavljeno, celulit je poremećaj koji zahvata kožu i potkožno masno tkivo, u toku koga dolazi do poremećaja metabolizma, cirkulacije, limfne drenaže i trajnih oštećenja vezivnog tkiva. U masnim ćelijama se povećava količina vode i masnoće tako da uvećane masne ćelije pritiskaju okolne krvne i limfne sudove i dovode do poremećaja cirkulacije krvi. Zadržavaju se štetne materije, taloži se višak masnoće ispod kože, slabi vezivno tkivo i dolazi do karakterističnih deformacija na koži što koži daje izgled takozvane narandžie kore. Celulit predstavlja ozbiljan estetski problem. Karakteristika celulita je da se sa vremenom pogoršava i širi, te da ne prolazi sam. Što je celulit izraženiji i dugotrajniji to su veće degenerativno-upalne promene pa je potrebno više vremena kako bi se nastala oštećenja uklonila. U kasnijim fazama celulit je jako bolan na dodir, a u poodmakloj fazi boli spontano, pa ga je neophodno lečiti.

Šta pospešuje nastanak celuluita?

* Variranja u nivou estrogena (pubertet, trudnoća, menopauza)
* Genetska sklonost
* Nagle promene telesne težine i gojaznost
* Neizbalansirane dijete
* Nedovoljan unos vode
* Smanjena fizička aktivnost
* Prekomerno uzimanje kafe
* Pušenje i alkohol
* Stres
* Nošenje visokih potpetica i uske odeće

Zašto samo žene?

* 90% svetske populacije žena ima celulit, a samo 3% muškaraca
* estrogen – odgovoran za pojačano nakupljanje masnog tkiva na mestima tipičnim za celulit,
za zadržavanje tečnosti i povećanu aktivnost enzima koji razaraju vezivno tkivo
* masne ćelije kod žena su dva puta veće i ima ih 30% više nego kod muškaraca
* žene poseduju 20-30% manje vezivnih vlakana nego muškarci
* vertikalno rasporedjena i slabija vezivna vlakna kod žena omogućavaju prostiranje obimnih masnih ćelija prema površini kože – što daje izgled narandžine kore, dok horizontalno rasporedjena, brojnija i čvršća vezivna vlakna muškaraca onemogućavaju prolazak adipocita prema gore.

alternativna medicina 24

Faze u razvoju celulita

U početnoj fazi celulit se ne opaža na prvi pogled, nego su promene – kvržice i rupice – vidljive tek ako se koža stisne prstima, dok u sledećoj fazi masne ćelije već stvaraju jasno vidljive ”jastučiće” a koža postaje sve mlitavija. U trećoj fazi koža je sve tanja i manje elastična tako da dobija izgled “narandžine kore”, u potkožnom tkivu sve je više kvržica, koje u završnoj fazi postaju sve tvrđe i primetno bolne na dodir, dok koža gubi elastičnost i zdravu boju.

Rešenje

* Jedite zdravo i izbalansirano
– NE: začinjena, teška, masna hrana (izbegavajte gazirana pića, kafu i alkohol)
– DA: hrana bogata povrćem, voćem i žitaricama koja će vam istovremeno regulisati probavu
* Unosite više vode (min. 2 l dnevno)
* Prestanite sa dijetama i gladovanjima, jer imaju suprotan efekat – podstiču razvoj celulita (organizam dobija signal da je smanjen unos hrane i zato pojačano nakuplja masti na mestima tipičnim za razvoj celulita kao eventualnu rezervu)
* Budite fizički aktivni. Odaberite aktivnost koja Vama najviše prija: šetnja brzim hodom, vožnja biciklom, plivanje i druge aerobne aktivnosti, najmanje 30 min. bar 3 puta nedeljno.
* Smanjite stres – što češće idite u prirodu; ostavite mobilne telefone, i-pad, lap top, mp3 plejere i ostale spravice kod kuće. Ako niste u mogućosti da često boravite u prirodi, meditirajte.
* Morska voda i so vrlo povoljno deluju na smanjenje celulita. Ako već ne možete priuštiti odlazak na more jednom godišnje, bar napravite kupku od morske soli. Dodajte i par kapi etarskog ulja lavande (za opuštanje i smirenje) ili ruzmarina

alternativna medicina 13

Anticelulit tretmani

Kozmetičke kuće nude brojne kozmetičke anticelulit tretmane:
* anticelulit masaža
* biljni i mineralni oblozi
* endermologija (lipomasaža pomoću posebnog aparata kojim se oslobađa zarobljena masnoća i “pegla” celulit)
* mezoterapija (metoda kojom se vitamini, minerali, antioksidansi i ostale aktivne supstance ubrizgavaju direktno u treći sloj kože u kome se nalaze sitni krvni sudovi, mezoderm – intenzivnija hidratacija i ishrana same kože, a proces starenja se značajno usporava )
* kriolipoliza (metoda zamrzavanja masnih ćelija)
* kombinovani tretmani-laser, ultrazvuk, magnet, elektro i radio talasi.

Gelovi/serumi/kreme –kućni tretmani za borbu protiv celuluita
Preparati na bazi bršljena – pojačavaju mikrocirkulaciju, drenažu viška tečnosti i razgradnju masti.
Preparati na bazi mente, kofeina, ruzmarina – imaju termo efekat (efekat zagrevanja) kojim se poboljšava mikrocirkulacija i smanjuju masne naslage.
Preparati na bazi specifičnih morskih algi i amazonske gline – podstiču mikrocirkulaciju, razgrađuju masti, uklanjaju toksine.
Preparati sa enzimom mukopolisaharidaza – ovaj enzim razgrađuje mukopolisaharide koji se u višku nakupljaju u koži, doprinose izgledu narandžine kore i otežavaju dreniranje toksičnih materija iz kože. Enzim omekšava potkožno tkivo i povećava razmenu materija. Uklanja postojeći celulit i sprečava nastajanje novog.
Preparati na bazi L-karnitina – L-karnitin je neophodan za pretvaranje masti u energiju. Preparati sa L-karnitinom će ubrzati razgradnju masnog tkiva tokom vežbanja.
apotekasombor.rs

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas