Bradavice

virusne bradaviceProblem bradavica na koži najčešći je kod dece školskog uzrasta, mada se one javljaju i kod odraslih pacijenata. Iako je reč o infekciji, bradavice su prvenstveno estetski problem, ali dok se kod nekih pacijenata mogu povući same od sebe, kod drugih mogu perzistirati uprkos terapiji ili se stalno iznova vraćati.
Virusne bradavice (virusni papilomi, veruke) veoma su često oboljenje kože za koje se smatra da pogađa oko četvrtinu dece školskog uzrasta, dok se u ukupnoj populaciji njihova učestalost kreće od sedam do 10 odsto. To je zarazno oboljenje kože koje se javlja usled infekcije humanim papiloma virusom (HPV). Veruke su benigne promene na koži koje se kod velikog broja pacijenata, naročito kod dece, same povuku posle dve godine.

Postoji oko 120 vrsta humanih papiloma virusa. Oni su ubikvitarni, što znači da ih uobičajeno ima na površini kože najvećeg dela populacije, ali ne izazivaju kod svih osoba promene na koži. Smatra se da se kod oko 50 odsto nosilaca HPV-a u koži, bradavice nikad i ne jave. Iako se zna da je HPV uzročnik bradavica, mehanizam dejstva virusa i njegova konkretna uloga nisu u potpunosti razjašnjeni. Virus najverovatnije dospeva u ćelije kože – keratinocite – kroz neku često neuočljivu povredu integriteta kože i potom dovodi do proliferacije keratinocita i pojave bradavice.

alternativna medicina 77

Šta su bradavice?
Virusne bradavice predstavljaju benigne tumore epitela kože (veruke) ili sluzokože (kondilomi) koji nastaju infekcijom keratinocita HPV-om. Javljaju se pre svega na šakama i stopalima, a ređe na licu, ramenima i kolenima. Bradavice su zarazne, ali to ne znači da će se kod svake osobe inficirane HPV-om i pojaviti. Postoji nekoliko tipova bradavica, a koji će se tip pojaviti najviše zavisi od vrste virusa koji izazove infekciju. Neki od najčešćih tipova bradavica su:

-verrucae vulgaris, koje najčešće izaziva HPV 2, a uglavnom su locirane na šakama, prstima i oko noktiju; tvrde su i hemisferičnog oblika, mrke ili boje kože;
-verrucae plantares najčešće izaziva HPV 1, a nalaze se na stopalima, i to na delovima pojačano izloženim pritisku; beličaste su, utisnute u površinu kože, često veoma bolne, a mogu imati i crne tačkice nastale zbog tromboze kapilara;
-verrucae planes, koje izazivaju HPV 3, 10 i 28, najčešće se nalaze na gornjoj površini šake i na udovima, u vidu bezbolnih, svetlosmeđih zaravnjenih površina.

Kako se prenosi HPV?
Virus se može preneti direktnim kontaktom zaražene kože s neinficiranom, ali i indirektno, jer su HPV otporni u spoljašnjoj sredini. Tako se rizik od infekcije povećava kod osoba koje hodaju bose (na bazenima, po kupatilima, tuš-kabinama i sličnim mestima gde je vlažnost povećana) i kod onih čija je koža suvlja i podložnija pucanju. Pod povećanim rizikom su i osobe koje se mnogo znoje, jer aktivnosti virusa pogoduje vlažna sredina (naročito na pregibima između prstiju ili oko noktiju).

Kako bradavice nastaju?
Mehanizam nastanka bradavica još nije u potpunosti rasvetljen. Ne zna se zašto papiloma virusi, prisutni na koži većine pojedinaca, dovode do pojave bradavica samo kod nekih osoba. Smatra se da te osobe imaju određenu genetsku predispoziciju, tj. da su podložnije bradavicama, a i imunski status igra važnu ulogu, pa su tako bradavice češće kod imunokompromitovanih osoba. Virus može ući u proliferativni ciklus odmah po infekciji, nikad, a može biti i latentno prisutan u keratinocitima i (re)aktivirati se posle izvesnog perioda, najčešće kada je osoba izložena stresu ili padu imuniteta. Uopšteno gledano, period inkubacije virusa najčešće traje od dva do šest meseci. Sem toga, iako se smatra da su papiloma virusi isključivo humani, tj. da su nosioci virusa samo ljudi, još uvek se pouzdano ne zna zašto se te bradavice relativno često javljaju kod osoba koje profesionalno često dolaze u kontakt s mesom (veterinari, mesari, radnici u ribarnicama). Najverovatniji uzrok jeste činjenica što su posekotine kod tih osoba češće, ali ni to nije pouzdano utvrđeno.

alternativna medicina 76

Koliko su bradavice zarazne?
Smatra se da je osnovni izvor infekcije HPV-om sama lezija – bradavica, te da se prirodnom deskvamacijom kože širi i sam virus. Najčešći način prenošenja infekcije jeste direktni kontakt zaražene i nezaražene kože, naročito ako je koža suva i ispucala. Međutim, HPV je virus otporan u spoljašnjoj sredini, pa se tako može preneti i na bazenima, sportskim centrima, tuševima i kadama, korišćenjem tuđih peškira i slično, a veći rizik imaju i osobe koje žive u brojnim porodicama i kolektivima, kao i deca u vrtićima i školama. Ipak, ova bolest nije preterano zarazna, a same bradavice često su više estetski nego ozbiljan zdravstveni problem. Mišljenja su podeljena i među samim lekarima, pa tako neki preporučuju što raniji početak terapije da bi se smanjio rizik od širenja i prenošenja infekcije, dok drugi navode da je bolest niskozarazna, te da terapiju nije neophodno ni počinjati jer bradavice često same nestaju u roku od dve godine.

Da li HPV virus izaziva i genitalne bradavice?
HPV izaziva i genitalne bradavice (kondilome), ali su to drugačiji tipovi virusa od onih koji izazivaju bradavice na koži. Kondilome izazivaju tipovi virusa koji imaju veći afinitet prema sluzokoži, a to su prvenstveno tipovi 6 i 11. Posebnu pažnju treba obratiti na HPV tipa 16, 18, 31 i 45 koji su proonkogeni, pa povećavaju rizik od raka grlića materice. Zbog toga se svim ženama, a naročito onima koje su u nekom trenutku imale manifestaciju infekcije HPV-om, savetuje da redovno rade Papa test. Inače, genitalne bradavice izaziva oko 30 različitih tipova HPV-a. Za razliku od bradavica na koži, koje se mogu, ali i ne moraju lečiti, kod kondiloma se preporučuje uklanjanje jer je ta infekcija prilično zarazna. Ipak, smatra se da 70–100 odsto osoba u nekom trenutku bude zaraženo tim virusom, ali da mnogi i ne znaju da su bili inficirani jer nikad nisu dobili manifestacije bolesti. Smatra se, takođe, da se kod većine osoba imunski sistem izbori s infekcijom, te da tek 20–40 odsto osoba ostane nosilac virusa.

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas