Miomi

stomakSimptomi
Miomi su dobroćudni tumori materice građeni od mišićnih ćelija, a najčešći su u žena reproduktivne dobi. Uglavnom ih se javlja više od jednog u iste osobe i smešteni su u materici, ređe u vagini ili jajniku. Simptome ima tek oko 30% pacijentkinja, a mogu biti:

krvarenja iz materice
bol
napetost u karlici zbog pritiska na okolne organe
spontani pobačaji
neplodnost
simptomi sa strane mokraćnog sistema (učestalo mokrenje, opstrukcija mokraćovoda …)
konstipacija i opstrukcija creva
Uzrok nastanka mioma nije poznat, ali se zna da estrogeni pospešuju njihov rast. Za vreme trudnoće su opasni jer u zadnjem tromesečju mogu naglo narasti, te mogu podstaknuti spontane pobačaje i prevremene porođaje.

Dijagnoza i lečenje
Miomi se rutinski dijagnostikuju ginekološkim pregledom, manji češće ultrazvukom. Dijagnostika se još može nadopuniti magnetnom rezonancijom, intravenska urografija i histerosalpingografijom.
Ako je reč o manjim miomima koji ne izazivaju velike simptome, lečenje je moguće analozi gonadotropin oslobađajućeg hormona (anGnRH). Njihovom primenom veličina mioma se smanjuje za 40-60%. Učinak ovakvog medikamentnog lečenja je samo privremen. Hirurškom lečenju se pristupa ako je prisutno nešto od sledećeg:
nema odgovora na hormonsko lečenje
obilna krvarenja iz materice sa posledičnom anemijom
hronična bol sa izrazito bolnom menstruacijom ili napetosti u donjem delu stomaka
akutna bol kao posledica okretanja mioma
mokraćni simptomi
nagli rast mioma
miom je jedini mogući razlog neplodnosti
povećanje materice
Ako se radi o ženi u mlađoj reproduktivnoj dobi koja još želi rađati, hirurški se pokušava odstraniti samo miom. Odstranjenje cele materice se radi kada je nemoguće odstraniti samo miom iu žena koje više ne žele da rađaju, a može se napraviti vaginalnim ili abdominalnim putem. U žena koje više nisu u reproduktivnoj dobi, čiji miomi ne prave smetnje i smanjuju se ne treba ih operisati.

elbi-medikal.hr
Institut za pečurke za miome preporučuje svoj preparat – Imuno stimulator

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas