Zašto je post dobar za zdravlje?

386175217Post se smatra najstarijom metodom čišćenja organizma. Kada se posti, organizam kao sistem i svi njegovi delovi su manje opterećeni, a osim toga uverenje je da se njime čiste i misli i širi ljubav.
Rad većine organa tokom posta se poboljšava, a samim tim i metabolizam. Može da se kaže da post deluje osvežavajuće na telo i na duh.

Stvar je u tome da se ne troši energija na varenje „teške“ hrane, već na odstranjivanje toksina iz tela.

To znači da svojim organima za varenje dajemo „godišnji odmor“. Energija koja se sačuva korisna je za regeneraciju, lečenje i oporavak.

Alergije, rinitis, probavne smetnje, kožne tegobe, bolesti srca i krvnih sudova, astma, maligne bolesti. To nisu sve zdravstvene situacije u kojima post stvara dobre uslove za „samopomoć“ – za samolečenje.

Ukoliko je prisutna neka bolest, post se započinje u konsultacijama sa lekarom.

U post treba da se uđe, a takođe iz njega da se izađe postepeno. Nekoliko dana pre početka planski se servira lakša hrana. Takođe i po završetku posta, ne navali se odmah na sve što nam je eventualno nedostajalo. Možda odlučimo da neku hranu i ne želimo više da vratimo u svoj jelovnik.

alternativna medicina 69

Odmaranje je još jedan važan detalj u cijeloj priči. Kao i lagana, neagresivna fizička aktivnost.

Na početku može da se oseti umor, uz neke druge tegobe i to je nešto što je očekivano, ali ne treba da obeshrabri. Završetak obično karakteriše bolja kondicija.U svakom slučaju nelagodnosti ne traju dugo i ubrzo se vide dobre strane ove akcije. Koža, kosa i nokti dobijaju svežinu i sjaj. Bolje se spava. Ima se više energije. Višak kilograma se smanji.

Ne zaboravite da pored hrane pročistite i misli, sijate osmehom i širite ljubav. Post kroz generalno čišćenje organizma svakako doprinosi i tome.

b92.net

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas