Čuvanje hrane

makro2Danas je lako doći do svežih namirnica. Stoga ih treba pažljivo izabrati i pravilno uskladištiti. S malo znanja, frižider i zamrzivač mogu postati sve što želimo u pogledu kvalitetne ishrane. Hladjenje je najčešći način skladištenja sveže hrane, jer niske temperature usporavaju prirodan proces kvarenja hrane.

Zaleđivanjem se vek hrane još više produžava. Neko smrznuto voće može sadržati više C vitamina ako je zamrznuto odmah nakon branja, nego ono sveže koje stoji u prodavnici nekoliko dana. Smrznuto povrće i voće dobar su izbor ako nisu dostupni sveži ili im nije sezona. Ako ih sami zamrzavamo, moraju biti potpuno sveži i zdravi, bez imalo oštećenja ili truleži. Ne zamrzavaju se zelena salata, svež paradajz, jabuke, grožđe, kuvana jaja i stari krompir. Zamrzivač mora imati stalnu temperaturu od -18°C ili nižu. Sveže povrće treba blanširati (bolje parom nego kipućom vodom), što deaktivira enzime koji uzrokuju kvarenje, zatim ohladiti i čvrsto pakovati u materijalima pogodnim za zamrzivač. Na svakom paketiću treba označiti datum zamrzavanja i očekivano vreme trajanja (bela riba oko 6 meseci, voće 6-12 meseci, povrće 8-10 i meso i piletina 9-12 meseci).

Meso se polako odmrzava (pogotovo veliki komadi), najbolje u frižideru, jer su tako manji gubici vitamina i minerala. Medutim, povrće je bolje odmah staviti u kipuću vodu. Hleb treba odmrznuti u rerni (ne i ostale namirnice). Odmrznuta hrana ima povećan broj mikroorganizama pa se zato ne sme ponovo zamrznuti jer se može pokvariti ili čak uzrokovati trovanje. Ako zamrzivač prestane raditi, najbolje je prva 24 sata hranu ostaviti unutra i ne otvarati ga. Nakon toga hranu treba premestiti. Kuvana hrana i školjke ne smeju se ponovo zamrznuti ako su bili na temperaturi od 5+°C više od tri sata. Ostala hrana proveri se tako da se neotvoreno pakovanje pritisne. Ako još ima kristala, hrana se može koristiti, a ako ih nema, baca se. Sveže meso može biti iznad 5°C svega 6 sati i spasiti se može samo ako se odmah jede. Ako ima kristale, može se ponovo zamrznuti. Kreme, pudinge i sladoled treba baciti. Postupak zamrzavanja sam po sebi ima mali učinak štete na nutritivnu vrednost namirnica i treba ga pravilno sprovoditi. Temperatura u hladnjaku treba biti 0-5°C. Meso i riba tu se mogu držati samo jedan dan.

alternativna medicina 72

Odmrznuta hrana ima povećan broj mikroorganizama pa se zato ne sme ponovno zamrznuti jer se može pokvariti ili čak uzrokovati trovanje.

Konzervirana hrana skladišti se na suvom i hladnom mestu. Ne smemo koristiti oštećene konzerve i one kojima je istekao rok upotrebe. Suva hrana često je bogata vlaknima i ima malo masti. U procesu sušenja očuvani su mnogi nutrijenti, osim nižeg sadržaja C vitamina. ‘Treba je čuvati na tamnom i provetrenom  mestu. Brašno treba biti na hladnom, da se izbegne napad insekata. Treba kupovati samo one količine voća i povrća koje se mogu pojesti u nekoliko dana i treba ih držati u frižideru. Nepojedenu hranu iz konzervi potrebno je staviti, u dobro zatvorenoj staklenoj ili plastičnoj posudi u frižider. Ribu je najbolje jesti odmah nakon kupovine, ali očišćena može preko noći ostati u frižideru. Sveže namirnice treba u frižideru držati odvojene od kuvane hrane. Opšte je pravilo: ako se sumnja u ispravnost nekog proizvoda ili namirnice, bolje je baciti ih nego rizikovati trovanje hranom.

uzdravomtelu.rs

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas