Da li je svinjska mast zdrava?

220px-schweineschmalz-1.jpg w=220&h=161

Svinjska mast nepravedno je bila zanemarivana godinama, reputaciju su joj umanjile tvrdnje kako njen sastav uništava ljudsko zdravlje.

Ali najnovija istraživanja masti laskaju i smatraju je u nekim segmentima zdravom za telo. Naravno s njom ne treba preterivati, ali zbog ovih istina zaslužuje da bude deo svakog domaćinstva u kojem će prizvati i ukuse jela naših baka.

Zbog količine zasićenih masti i holesterola svinjska mast dugo se smatrala opasnom po zdravlje, ali je dokazano i potvrđeno od strane brojnih stručnjaka kako je margarin, koji je godinama bio zamena za mast, opasniji i štetniji po ljudsko zdravlje. Margarin naime sadrži materijei sintetičkog porekla, transmasne kiseline koje su daleko štetnije od masti jer podižu nivo lošeg LDL holesterola, a snižavaju nivo dobrog HDL holesterola.

1. Sastav

Svinjska mast po svom sastavu je 40% zasićena masnoća, na primer kokosovo ulje je 85% zasićena mast. Većinu mononezasićenih masti u svinjskoj masti čini oleinska kiselina, vrlo zdrava masna kiselina koja pomaže radu srca i koja je povezana s manjim nivoom lošeg holesterola. U svinjskoj masti ima dvostruko više oleinske kiseline nego na primer u maslacu.

2. Ne menja strukturu

alternativna medicina 59

Svinjska mast ima vrlo visoku tačku vrenja, tačnije svoju strukturu ne menja ni prilikom zagrevanja iznad 250 stepeni celzijusa. Stoga namirnice pržene u svinjskoj masti apsorbuju manje štetnih radikala koji se u slučaju drugih topljivih namirnica poput maslaca prženjem povećavaju. Naravno pržena hrana se ne preporučuje konzumirati u velikim količinama, ali kada to i radite najbolja opcija za podlogu prženja je mast koja će hrani dati i onaj poseban ukus kakav pamtimo iz tanjira naših baka.

3. Masnoće su nam potrebne

Masnoće iz masti imaju svoje prednosti i dokazano je kako su telu potrebne za obavljanje svakodnevnih funkcija, naravno u znatno smanjenoj količini nego li što su je koristili naši stari. Mast sadrži kalorije, ali istraživanja su potvrdila kako je reč pri tome o zasićenoj namirnici koja stvara duži osećaj sitosti, prednost je što se masnoće iz masti pretvaraju u energiju i pomažu apsorpciju vitamina. Svinjska mast dokazano sadrži holesterol koji se u telu, pod uticajem UV zraka pretvara u vitamin d značajan za apsorpciju kalcijuma.

uzdravomtelu.rs

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas