Pasiflora (Passiflora incarnata)

DETA-1267Pasiflora je zeljasta puzavica duga do devet metara s prepoznatljivim cvetovima prečnika 3-8 centimetara. Listovi su na tankoj stabljici poređani naizmenično, duboko su dlanasto razdeljeni, a na lisnim peteljkama se nalaze po dve nektarske žlezde. Cvetovi te ukrasne i lekovite biljke imaju bledoružičaste latice u čijoj bazi izrastaju nitasti ružičasti do purpurni delovi krunice pa se čini da su latice dvovrsne. Biljka cveta maj-juli, a plod je veličine kokošjeg jajeta i jestiv. Pasiflora uspeva u mnogim oblastima sveta, a samonikla je u istočnim i južnim delovima Severne Amerike.
Za lekovite potrebe upotrebljava se ceo nadzemni deo biljke koji sadrži flavonoide, eterično ulje, fenolne kiseline, kumarina i male količine indolnih alkaloida. Nadzemni delovi biljke se beru pred kraj leta.

Ime biljke potiče od reči pasija jer izgled njenih cvetova podseća na Isusove patnje na krstu. Biljku su kao sedativ i spazmolitik koristili Cherokee Indijanci i Asteci, a u Evropu ju je preneo španski lekar Alfonso Monardes zajedno sa dokumentacijom o njenoj lekovitosti. Poznato je čak do 400 vrsta pasiflore od kojih su neke vrste štetne za zdravlje. Na primer, listovi vrste Passiflora edulis koriste se za falsifikovanje droge, a vrsta Passiflora caerula sadrži štetni cijanid .
Važno je spomenuti da su lekovite materije u ovoj biljci lipofilne i hidrofilne pa je potrebno praviti preparate u kojima su rastvorljive sve aktivne komponente. Takav preparat je već spomenuti SIPF ekstrakt u kojem su aktivne supstance maksimalno otopljene, za razliku od infuza i tinktura.

Pasiflora pomaže protiv nesanice, anksioznosti, stresa i tahikardija psihogenog uzroka. Posebno je važna za lečenje nesanica jer izaziva san koji se ne razlikuje od prirodnog sna, što je razlikuje od delovanja mnogih sintetičkih proizvoda. Pasiflora pomaže kod histerije i glavobolja kojima je uzrok nervoza, a korisna je i kod astme ili jakog kašlja jer smanjuje napetost u grudnom košu.
Deluje umirujuće na nervni sistem pa pomaže kod PMS – a ili menopauzalnih tegoba. Francuski lekari prepisivali su preparate pasiflore kao dopunu lekovima protiv posttraumatskog stresnog sindroma. Biljka je blaga pa je pogodna i za decu. Uzimanje biljke je sigurno, neškodljivo i ne izaziva zavisnost niti navikavanje. Ipak, ne treba je uzimati zajedno s barbituratima ili pre opšte anestezijePasiflora se može saditi kao seme u proleće ili kao reznica leti. Uspeva na sunčanom mestu u dobro dreniranoj peskovitoj zemlji.

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas