Ne ljuštite koru jabuke, evo i zašto?

  • Home
  • Mladi
  • Ne ljuštite koru jabuke, evo i zašto?

Red-apple

Ono što čini jabuku čestom užinom je i činjenica da ju je vrlo lako konzumirati. Trebate je samo oprati i zagristi. Oni izbirljivi još će joj odrastraniti koru, no to je najgora stvar koju možete uraditi. Evo i zašto!

 

Većina vlakana je u kori


Jabuka srednje veličine sadrži 4,4 grama vlakana. Bez kore ostaje samo 2,1 gram, što nije dovoljno da bi se jabuku nazvalo ‘dobrim izvorom vlakana’. 

U kori je i većina vitamina


Jabuka s korom ima 8,4 miligrama vitamina C i 98 međunarodnih jedinica (IU) vitamina A. Bez kore ostaje samo 6,4 miligrama vitamina C i 61 IU vitamina A. 

Jabuka ublažava probleme s disanjem


Ali samo ako je jedete s korom. Spoj koji utieče na disanje naziva se kvercetin i nalazi se uglavnom u kori jabuke. Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji jedu pet ili više jabuka nedeljno imaju bolje funkcije pluća zahvaljujući učincima kvercetina. 

Kvercetin utieče i na pamćenje


Studija koja je sprovedena 2004. godine pokazala je kako se antioksidans bori protiv oštećenja tkiva u mozgu koje se povezuje s Alchajmerovom bolesti i drugim degenerativnim problemima. 

Borac protiv raka


Tokom istraživanja koje je sprovedeno 2007. godine na Cornell Universityju, utvrđeno je kako se u kori jabuke nalazi pregršt spojeva nazvanih triterpenoidi. Oni mogu sprečiti ili ubiti ćelije raka u laboratorijskim kulturama, a to se osobito odnosi na jetru, debelo crevo i ćelije raka dojke. 

Održava vitku figuru


Ursolična kiselina koja se nalazi u kori pomaže izgradnji mišića i sagorevanju kalorija. Jedna jabuka s korom dnevno smanjuje rizik od gojaznosti.

lifeconnect.info

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas