8 stvari koje bi svaka žena trebalo da zna o menstruaciji

  • Home
  • Mladi
  • 8 stvari koje bi svaka žena trebalo da zna o menstruaciji

Menstruacija je deo života žene mnogo godina. Menopauza počinje obično oko 50. godine, a prva menstruacija je najčešće u 12-13. godini. To znači da žene imaju menstruaciju oko četiri decenije. Ali koliko zapravo znaju o mestruaciji? Ovih 8 stvari trebalo bi sve žene da znaju.

spavanje

1) MOGUĆE JE DA TEČE PREVIŠE

Mnoge tinejdžerke se muče sa menstruacijama i ne obraćaju se nikome za pomoć, jer misle da su menstruacije svima takve. Većina žena prvih dana ima jači protok, ali ako morate da menjate tampon ili uložak na svaka dva-tri sata, ili ako vam menstruacija traje duže od nedelju dana, trebalo bi da se obratite doktoru. Pilule za kontrolu rađanja i neki lekovi protiv bolova mogu smanjiti protok u nekim slučajevima. Postoji i neznatna mogućnost da je povećani protok znak menoragije (naziv za veoma tešku menstruaciju koja ženu sprečava da normalno funkcioniše u toku dana). Ako pomislite da previše teče, obratite se doktoru.

2) ZA LEKOVE PROTIV BOLOVA POTREBNO JE PREDVIĐANJE

Žene koje imaju bolne menstruacije, uzimaju lekove protiv bolova zbog grčeva i drugih fizičkih bolova čak pre nego što krvarenje počne. Ako lekove popijete kad su simptomi već strašni, zakasnili ste. Ako imate redovne menstruacije, onda lekove protiv bolova popijte dan-dva pre menstruacije. Jedno istraživanje pokazuje da određeni način života – kao vežbanje i dovoljno sna, zdrava ishrana i pronalaženje načina za opuštanje – mogu da ublaže bolove.

3) MENSTRUACIJA NE BI TREBALO DA VAM ŽIVOT OKRENE NAGLAVAČKE

U većini slučajeva, menstruacija ne bi trebalo da vas ometa da normalno funkcionišete. Studije su pokazale da 90 odsto žena ima blage simptome tokom menstruacije. Samo 10 do 20 odsto žena ima simptome koje će ometati normalne aktivnosti. Posetite doktora ako su bolovi i protok toliko jaki da vas sprečavaju da normalno funkcionišete.

alternativna medicina 5

4) MOŽETE ZATRUDNETI TOKOM MENSTRUACIJE

To se ne dešava često, ali je moguće. Neke žene imaju duge mesntruacije koje se preklapaju sa početkom ovulacije. Žene sa kraćim menstrualnim ciklusom (24 dana, na primer) mogu krvariti sedam dana, imati seksulani odnos poslednjeg dana menstruacije i ovulirati tri dana kasnije. Pošto sprematozoidi mogu da prežive i tri do pet dana, žena može da zatrudni.

5) VI IMATE SVOJ NAČIN IZBACIVANJA – I ON JE MNOGO SLOŽENIJI NEGO ŠTO MISLITE

Tokom menstrualnog ciklusa, svaka žena ima sopstveni šablon. Većina žena krvari, pa nekoliko dana ne krvari, pa onda ima otpuštanje slično sluzi (preovulacija) koja kasnije postaje mutna i gusta (što je znak da je ovulacija skoro gotova). Ali baš kao što je svako od nas drugačiji, tako su i ženski mestrualni ciklusi jedinstveni.

6) ČAK I AKO SU REDOVNE, NE MORAJU BITI POTPUNO REDOVNE

Ne postoji tačno odredjen broj dana trajanja menstrualnog ciklusa – oni traju od 21 do 35 dana. Kod tinejdžerki taj raspon može biti i od 21 do 45. I većina žena nema menstruaciju istog dana svakog meseca – i to je normalno. Pored toga, nije neobično da imate odstupanja dva puta godišnje – uzrok tome mogu biti bolesti, stres, značajan gubitak težine i slično. Ako se osećate savršeno dobro, a menstruacija vam nije redovna, sačekajte do sledeće. Ako to postane stalno, obratite se doktoru.

7) BITAN JE NAČIN NA KOJI BRINETE O HIGIJENI

Menstruacija se predstavlja kao nešto grozno, ali to je normalan biološki proces zbog kojeg žene ne bi trebalo ništa drugačije da se neguju – naravno, ukoliko su već same po sebi uredne. Veliki broj žena je ipak agresivan sa čišćenjem. Samo održavajte higijenu kada za to imate potrebe – nije neophodno da budete detaljniji.

alternativna medicina 1

8) BITNO JE KADA JE VAŠA MAJKA PRESTALA DA IMA MESTRUACIJU

U mnogo slučajeva majke ne pričaju ćerkama kada su ušle u menopauzu, ali to može biti dobar predskazatelj kada će ćerka otprilike uću u menopauzu. U proseku, žene u menopauzu ulaze u 51. godini, ali sve od 40. do 56. je normalno.

http://zena.blic.rs

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas