Spisak namirnica koje ne smete držati u frižideru

Roasted_coffee_beans
Neke namirnice bolje je držati izvan frižidera. Koje i kako ih treba čuvati, pročitajte u tekstu koji sledi.

Beli luk

Nikada nemojte čuvati ceo beli luk u frižideru jer će početi da klija. Umesto toga, čuvajte ga na tamnom i suvom mestu.

Krompir

Krompir voli tamno, hladno, prozračno i suvo mesto. Izvadite krompir iz plastične ili papirnate kese te ga neopranog čuvajte u kartonskoj kutiji. I, operite krompir tek pred upotrebu, jer će u suprotnom vlaga izazvati truljenje.

Med

Med treba čuvati u dobro zatvorenoj posudi, na sobnoj temperaturi i na suvom mestu. Sadržaj šećera i pH meda čuvaju ga od “napada“ mikroorganizama, tako da ga u špajzu možete čuvati neograničeno vreme. Držanje meda u frižideru može dovesti do njegove kristalizacije.

alternativna medicina 23

Paradajz

Hladan vazduh ukusno “meso“ paradajza pretvara u neukusnu “kašu“.

Marelice, banane, kivi, breskve, šljive

Čuvajte ih u drvenim gajbicama dok ne počnu sazrevati, na taj način ćete najbolje sačuvati hranjive sastojke.

Kafa

Mlevenu kafu čuvajte u hermetički zatvorenim posudama, na suvom, hladnom i tamnom mestu, kako bi zadržala ukus i svežinu. Veće količine možete zamrznuti i čuvati do mesec dana.

Crveni luk

Neoljušteni crveni luk čuvajte na hladnom, suvom, dobro prozračenom mestu. Iz američke Nacionalne asocijacije za crveni luk poručuju da neoljušteni luk zahteva izloženost dotoku vazduha kako bi duže trajao. Zato crveni luk nemojte čuvati u plastičnoj kesi. To se, međutim, ne odnosi na oljušteni crveni luk. Njega bi trebalo čuvati u dobro zatvorenoj posudi, u frižideru.

Lubenica

Američko Ministarstvo poljoprivrede (U.S. Department of Agriculture) otkrilo je da lubenica gubi izvesnu količinu antioksidanasa, likopena i beta karotina, ako se čuva u frižideru. Antioksidansi iz hrane, uključujući i lubenicu, skloni su razgradnji ako se namirnice ne čuvaju pravilno, napominju dijetetičari. Celu lubenicu trebalo bi čuvati na sobnoj temperaturi, jer to najviše “odgovara“ antioksidansima. Isečenu lubenicu, međutim, trebalo bi držati umotanu u foliju ili u poklopljenoj posudi, u frižideru.

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas