Šta se vašem telu događa nakon coca-cole

  • Home
  • Mladi
  • Šta se vašem telu događa nakon coca-cole

8543994977_50259de60a
Nakon 10 minuta: Deset kašičica šećera koje sadrži čaša coca-cole izazivaju razorni “udar” na organizam i jedini razlog zbog kojeg ne povraćamo, nakon njenog unošenja, je fosforna kiselina koja sprečava delovanje šećera.
Nakon 20 minuta: Dolazi do rasta nivoa insulina. Jetra sav šećer pretvara u mast.
Nakon 40 minuta: Unošenje kofeina konačno je završeno. Zenice se šire. Povećava se krvni pritisak, jer jetra odlaže više šećera u krvotok. Adenozinski receptori se blokiraju čime se sprečava pospanost.
Nakon 45 minuta: Organizam povećava proizvodnju dopamina, hormona koji stimuliše centar za zadovoljstvo u mozgu. Heroin ima isti princip rada.
Nakon jednog sata: Fosforna kiselina vezuje kalcijum, magnezijum i cink u probavnom traktu što ubrzava metabolizam. Dolazi i do povećanja izlučivanja kalcijuma iz organizma putem urina.
Nakon više od jednog sata: Diuretičko dejstvo pića počinje da deluje. Kalcijum, magnezijum i cink su uklonjeni iz organizma, minerali koji su sastavni deo naših kostiju, kao i natrijum. U ovom trenutku ste već postali razdražljivi ili tromi. Cela količina vode, koju coca-cola sadrži, izbačena je iz organizma putem urina.

Kada pijemo hladnu coca-colu i uživamo u njenoj neospornoj svežini, da li zapravo znamo koje to hemikalije unosimo u organizam? Aktivni sastojak coca-cole je ortofosforna kiselina. Zbog visoke kiselosti, cisterne koje se koriste u transportu koncentrata popularnog napitka moraju biti opremljene specijanim rezervoarima koji su otporni na visoko korozivne materijale. Primera radi, samo neki od sastojaka coca-cole light su E150D, E952, E950, E951, E338, E330, E211 i arome.

E150D – boja za hranu koja se dobija obradom šećera na određenim temperaturama, sa ili bez dodavanja hemijskih reagenasa. U slučaju coca-cole dodaje se amonijum sulfat.
E952 – natrijumov ciklamat, koji je zamena za šećer. Ciklamat je sintetička hemikalija, slatkog je ukusa te je dvesta puta slađa od šećera. Koristi se kao veštački zaslađivač. 1969. godine je bio zabranjen u Americi, jer su istraživanja otkrila da izaziva rak mokraćnog mehura (istraživanje je vršeno na miševima). 1975. godine je zabranjen u Japanu, Južnoj Koreji i Singapuru. Međutim, ono što je začuđujuće je da je Svetska zdravstvena organizacija (WHO) 1979. godine odobrila njegovu upotrebu kao sastojka koji nije štetan po zdravlje. Ipak, i dalje je zabranjen u SAD-u, iako se koristi u preko 50 drugih zemalja sveta. Naravno, koristi se u proizvodnji coca-cole, ali ne i za američko tržište.

alternativna medicina 17

E950 – kalijum acesulfam. Dvesta puta slađi od šećera, sadrži metil etar koji pogoršava funkcionisanje kardiovaskularnog sistema. Isto tako, sadrži asparaginsku kiselinu koja može nadražujuće delovati na nervni sistem i vremenom izazvati zavisnost. Acesulfam se teško razlaže te se ne preporučuje deci i trudnicama.
E951 – aspartam. Zamena za šećer koja je prilično nestabilna – na visokim temperaturama “prelazi” u metanol i fenilalanin. Metanol je veoma opasan – 5 do 10 ml može uništiti očni nerv i izazvati trajno slepilo. U toplim bezalkoholnim pićima, aspartam se pretvara u formaldehid koji je veoma jak kancerogen. Trovanje aspartamom može obuhvatati: nesvesticu, glavobolju, umor, vrtoglavicu, mučninu, lupanje srca, povećanje telesne težine, razdražljivost, anksioznost, gubitak pamćenja, zamućenje vida, bolove u zglobovima, depresiju, gubitak sluha i slično. Aspartam može izazvati i sledeća oboljenja: tumor mozga, multiplu sklerozu, epilepsiju, hronični umor, Alzheimerovu bolest, dijabetes, mentalna oboljenja i tuberkulozu.

E338 – ortofosforna kiselina. Ona može izazvati iritaciju kože i očiju. Koristi se za proizvodnju soli fosforne kiseline amonijaka, kalcijuma, natrijuma, aluminijuma kao i za proizvodnju drvenog uglja, vatrostalnih materijala, filmskih traka, đubriva, stakla, keramike, sintetičkih deterdženata. U prehrambenoj industriji koristi se u proizvodnji gaziranih pića i za pripremu sastojaka za testo. Poznato je da ortofosforna kiselina ometa apsorpciju kalcijuma i gvoždja u organizmu, što može uzrokovati slabljenje kostiju i osteoporozu.
E330 – limunska kiselina. Široko je rasprostranjena u prirodi i koristi se u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Soli limunske kiseline (citrati) koriste se u prehrambenoj industriji kao kiseline, konzervansi i stabilizatori.

E211 – natrijum benzoat. Koristi se u proizvodnji određenih prehrambenih proizvoda, kao antigljivični i antibakterijski agens. Proizvodi iz te palete prvenstveno su džemovi, marmelade, voćni sokovi i voćni jogurti. Ne preporučuje se da ga koriste astmatičari i osobe osetljive na aspirin. Istraživanja pokazuju da ovo jedinjenje prouzrokuje značajna oštećenja DNK. To može dovesti do ciroze i degenerativnih oboljenja, kao što je Parkinsonova bolest.

minimagazin.info

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas