Vi samo mislite da jedete meso…

512px-Ćevapčići

Potpredsednica Regionalne organizacije zaštite potrošača (RZOP) Mira Radić tvrdi da voćni sokovi umesto pravog soka sadrže vodu, boju, šećer i slatke veštačke arome, da mlevena kafa često sadrži slatki krompir, koren cikorije ili prženi grašak, dok se mesnim prerađevinama dodaju nitrati radi održavanja boje i sprečavanje razvoja bakterija.

Na osnovu žalbi potrošača koji se smatraju prevarenim, Regionalna organizacija zaštite potrošača (RZOP) napravila je analizu, rekla je Radić listu Kurir.

Bivši načelnik veterinarske inspekcije Miroslav Stojšić rekao je da je Uprava za veterinu u Srbiji ukinula stare pravilnike o pregledu mesa, kojima je bilo tačno propisano koliko pojedine prerađevine moraju da sadrže mesa.

„Zato sada kobasice i salame sadrže meso u malim količinama, a ubacuju se loj, slanina, kožice, pileći mom treće kategorije, samlevene šije, trtice i leđa. To se sve uvozi za male pare i tome se dodaju nitrati, fosfati i karagenan, koji to povezuje. Ofarbaju ga i vi mislite da jedete meso, a mesa nema“, rekao je Stojšić.

„Praška šunka bi trebalo da ima komade mesa veličine od 10 do 15 centimetara, a sadrži meso veličine zrna graška. Kad se uporede cene mesa i salama, sve će vam biti jasno, jedino Upravi za veterinu nije“, zaključio je on.

alternativna medicina 60

Da voćni sokovi proizvedeni u Srbiji imaju niži sadržaj voća od deklarisanog, pokazalo je i istraživanje koje je sprovela Nacionalna organizacija za zaštitu potrošača Srbije (NOPS), tvrdi njen predsednik Goran Papović.

„Radili smo i analizu voćnih rakija i dobili poražavajuće rezultate. Neke nisu napravljene od voća, nego od šećerne trske kojoj su dodate voćne arome. Te rakije štipaju za oči koliko mirišu“, rekao je on.

Papović je podsetio da su pre pet godina analizirane mesne prerađevine i da je otkriven viši nivo nitrata.

„Otkrili smo i da kobasice sadrže 30, umesto 70 odsto mesa. Činjenica je da na tržištu ima i lošeg meda, koji se pravi od kukuruza i svega i svačega“, rekao je Papović.

rtv.rs

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas