5 stvari koje trebate znati o zamrznutoj hrani

Frozen_Food

Već odavno možemo čuti da “Smrznuto je zdravo”, bar što se tiče reklama poznatog proizvođača zamrznute hrane. Međutim, koliko je to istina?

Da li je zamrznuta hrana zaista zdrava?

Malo smo istraživali i evo šta smo saznali.

  • Suprotno uvreženom mišljenju, zamrznuta hrana nije novotarija. Naime, hrana se zamrzavala radi skladištenja još u drevnoj Kini. Ipak, ona je postala popularna u širokoj upotrebi tek od doba Clarences Birdseyea, koji se smatra tvorcem moderne industrije zamrznute hrane.
  • Hrana zadržava svoju hranjivu vrednost, čak i kada je zaleđena. Ustvari, u nekim slučajevima, hranjivi sadržaj namirnica se povećava nakon zamrzavanja.
  • Naravno, hrana se ne zamrzava samo zbog svojih hranjivih vrednosti. Neke namirnice, kao što su meso i riba, su kvarljive te njihovo zamrzavanje pomaže da se skladištite na najbolji mogući način usled čega se sprečava ravoj mnogobrojnih obolenja od kojih su neka opasna po život.
  • Osim očiglednih prednosti, kupovinom zamrznute hrane možete izbeći gubljenje vremena na česte odlaske u nabavku, jer se ovi proizvodi mogu kupiti u većim količinama i držati u zamrzivaču.
  • Zamrzavanje voća i povrća prirodan je način da se produži njihova trajnost te zbog toga nema potrebe da se ovakvim namirnicama dodaju aditivi i konzervansi. Smrznuto povrće je  potpuno zdravo i predstavlja siguran i kvalitetan obrok. Ne gube se hranljive vrednosti namirnica, a štedi se vreme domaćicama, jer su šargarepa, grašak, celer, boranija… prethodno termički obrađeni i pripremljeni za upotrebu. Nutricionista Maja Astaloš kaže da smrznute namirnice treba koristiti bez predrasuda.
    Kao neke od prednosti smrznutih namirnica nutricionistkinja navodi da su one dostupne cele godine, mogu se duže čuvati, jeftinije su. Hranljivost povrća kontinuirano opada od trenutka branja. Vitamin C, B1, folna kiselina su najosetljiviji na toplotu i lako se gube prilikom stajanja. Iako nam nekada deluje odlično povrće u rafovima, to ne znači da je ono kvalitetno i da nije ubrano pre dve nedelje. Karoten je tako, na primer, bolje očuvan u brzo smrznutom povrću upravo zbog ambalaže koja ga čuva od svetlosti. Brzo smrznuti grašak ima 60 odsto više karotena nego svež koji je bio na tezgama više dana – objašnjava Astaloš.

minimagazin.info

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas