Evo šta da radite kad se prejedete

0_a4866_246e8c8a_XL

Iako to niste planirali, nakon predjela usledilo je obilno glavno jelo, pa još desert, i pre nego ste ste okrenuli, doslovno ste se prejeli da ne možete da se pomaknete, a osećate se loše i imate osećaj da ćete da puknete po šavovima. Koji je najbolji lek u slučaju da se prejedete?

Počastite se drugačijim pićem
Prirodni čaj od cikorije bez kofeina će vas psihički opustiti, ali će opustiti i vaš sistem za varenje. Cikorija (Cichorium intybus), koja obično ima ukus sličan prženoj kafi, među travarima je poznata kao biljka koja umiruje. Čaj od kamilice ima sličan umirujući učinak na sistem za varenje.

Pozdravite se sa svojim uobičajenim pićem
Sigurno ste mislili da će vam pomoći nekoliko gutljaja porta, koji se u restoranima često služi kao digestiv. Međutim, problem je u tome što porto i šeri sadrže fruktozu, koju organizam često vrlo teško apsorbuje. Taj šećer prolazi kroz tanko crevo, zatim kroz debelo crevo gde ga bakterije razgrađuju, a kao nusproizvod nastaju gasovi. Zbig toga porto sigurno neće pomoći lakšem varenju, već će vas mučiti gasovi i nadutost.

Prošetajte psa
Možda se osećate kao da ne možete ni da se pomaknete, ali činjenica je da ćete se nakon šetnje osećati puno bolje. Studije pokazuju da šetnja, ne nužno žustra, pomaže u varenju hrane, dok kafa nakon obroka nema takav učinak.

Tablete aktivnog uglja
Ako nakon obroka imate osećaj kao da imate mini vatromet u donjem delu trbuha, uzmite u obzir tablete aktivnog uglja. Ugljeni prah upija višak gasova u sistemu za varenje, a aktivni ugalj takođe je jedna od stvari koja može da neutrališe neugodne mirise.

alternativna medicina 65

Međutim, te tablete ne bi trebalo uzimati često, a valja imati na umu da mogu imati negativne interakcije s lekovima za srce, pa bi se svakako trebalo posavetovati sa lekarom.

Uzmite pepermint
Pepermint bombone ili čaj od nane može mnogo više od samog osveženja daha. Naime, pepermint može prirodno da oslobodi od gasova i smanjiti probavne smetnje i mučnine. Ipak, pepermint nije dobar izbor ako nakon obroka imate gorušicu, jer stvara hemikaliju koja može da opusti sfinkter jednjaka omogućujući podizanje želudačne kiseline, što pojačava iritaciju.

Preskočite laksative
Neki ljudi veruju da uzimanje laksativa može pomoći da hrana brže napusti organizam, ali postoji problem. Laksativi koji pomažu kod konstipacije, zapravo prazne debelo crevo. Međutim hrana koju ste upravo pojeli nalazi se u vašem želucu i tek treba da dđe do debelog creeva.

Taj proces može potrajati i nekoliko sati, pa čak i čitav jedan dan, a tokom tog perioda apsorbiraćete kalorije, što laksative čini neefikasnim i opasnim. Stoga, iako će vas laksativi naterati u toalet, neće pomoći da se osećate bolje.

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas