Narodni recepti protiv kijavice

4014611539_388bacbd90_o

U vreme prehlada kijavica je najčešće zapaljenje nosne sluzokože, praćeno otokom, crvenilom i curenjem iz nosa.

Zapušen nos i kijavica su posledica lokalne upalne reakcije nosne sluznice, najčešće su alergijske prirode ili posledica virusne infekcije. U slučaju upale sinusa preporučuje se inhalacija etarskim uljima eukaliptus, timijan, bor ili čajem od bosiljka ili kamilice, u blažim slučajevima. Bor je snažan antiseptik za pluća, pa njegovo inhaliranje sprečava razvoj komplikacija raznih infekcija disajnih puteva. U stanju bilo koje upale savetuje se propolis, matičnjak, ehinacea, C vitamin, cink i drugi imunostimulatori. Kada je odbrambeni sistem dovoljno jak, on se uspešno bori sa raznim izazivačima bolesti, pa simptomi ili traju kraće ili se i ne ispoljavaju.

Narodni lek za lečenje kijavice je ren. Ako se miriše istrugani ren, čist ili pomešan sa sirćetom, ili ako se za ručak i večru pored druge hrane jede i ren, kijavica brže prolazi. Umesto rena može poslužiti i beli luk (za ručak i večeru pojesti 2-3 češnja belog luka).

Dok traje kijavica treba se utopljavati i izbegavati jako hladna i kisela pića.

 Receptura za lečenje kijavice prirodnim putem

-Nekoliko puta u toku dana uzimati po kašiku narendanog rena pomešanog sa medom ili dodatog salati. Kada oči zasuze pouzdan je znak da ren utiče na lečenje prehlade i kijavice.

-U 3 kašike narendanog rena i 2 kašike narendane crne rotkve usuti 5dl vinskog sirćeta, zatvoriti u flašu i držati 2 nedelje na toplom, uz povremeno mućkanje, procediti, natopiti vatu sa tečnošću i kvasiti nozdrve. Uz to se preporučuje da se pojedu po 2 češna belog luka, uz obroke.

-Dve kašike mešavine kamilice, lipe i nane preliti sa 2 dl ključale vode, nakon stajanja od 15 minuta procediti i dodati sok od pola limuna. Piti tri puta dnevno, pre jela.

-Kašiku cveta zove kuvati u 3 61 vode oko 20 minuta. Čaj se pije topao, dva puta dnevno. Dobar je i protiv prehlade i promuklosti.

-Isprati nozdrve sa zaslanjenom rakijom, najbolje komovicom.

alternativna medicina 72

-Najprostiji lek protiv kijavice — curenja iz nosa: na žaru ili rešou pali se kora od hleba i taj dim uvlači u nosnice nekoliko puta dnevno po 2-3 minute.

-Cvet lipe – 4 kašike, kamilica – 3 kašike, nana – 4 kašike. Zajedno dobro promešati. Od te mešavine 2 kašike preliti sa 2 decilitra ključale vode, ostaviti poklopljeno 10-15 minuta, zatim ocediti, dodati sok od pola limuna. To se toplo pije triput dnevno pre jela. Još je bolje ako se pije svaki sat-dva po nekoliko gutljaja.

-Beli slez – koren i list, islandska mahovina i list podbela – sve u jednakim delovima. Dobro promešati. Od te mešavine 2 kašike preliti sa 2 decilitra ključale vode, ostaviti poklopljeno 10-15 minuta, zatim ocediti, dodati sok od pola limuna. To se toplo pije triput dnevno pre jela. Još je bolje ako se pije svaki sat-dva po nekoliko gutljaja.

-Jednu kašiku sitno ieckane biljke gospin plašt (Alchemilla vulgaris) stavimo u 3 decilitra vruće vode i pustimo da kuva 2-3 minute. Tada stavimo na stranu i ostavimo da poklopljeno stoji 10-15 minuta. Nakon toga ocedimo, medom zasladimo i toplo pijemo triput dnevno po jednu šolju.

-Jedna kašika zovinog cveta kuva se u 3 decilitra vode 25-30 minuta. Čaj se pije topao dvaput dnevno. Vrlo je dobar protiv prehlade, plućnog katara i promuklosti. Za vreme trajanja bolesti ne sme se jesti ništa hladno, kiselo, ni voće, i ne boraviti u hladnim prostorijama.

kodren.com

Preporučujemo vam proizvod Instituta za pečurke za prehlade…

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas