Problemi sa venama

summer-legs-655x337
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, oko 30 odsto populacije pati zbog različitih problema sa venama.
Loša cirkulacija i proširene vene najčešće se javljaju kod žena koje su gojazne, koje su rađale više puta, koristile oralna kontraceptivna sredstva, imaju genetsku predispoziciju ili su nedovoljno fizički aktivne. Operativna metoda lečenja daje odlične rezultate, ali je preventiva još bolji način borbe…

Mere samopomoći
– Izbegavajte dugo stajanje
– Podignite podnožje kreveta za oko 15 cm
– Budite fizički aktivni (plivajte, brzo šetajte)
– Nosite elastične zavoje ili elastične čarape
– Smanjite telesnu težinu
– Izbegavajte izlaganje nogu visokoj temperaturi (sunčanje, sauna, kupanje u vrućoj vodi)
– Uvedite hidromasažu nogu (tuširajte se naizmenično hladnom i toplom vodom, od stopala prema preponama)

Uvrnute vene
Mada se proširene vene mogu pojaviti bilo gde, najčešće su na donjim ekstremitetima. Varikoziteti mogu biti različite veličine – od malih mrežastih promena do velikih izbočenih vena koje, mogu biti u ograničenoj zoni ili zahvatati čitav venski sistem. Pored uvećanih vena, pacijenti se žale i na bolove u listovima pri dužem stajanju, dolazi do pojave grčeva, crvenila, trnjenja i otoka.
Inače, sama reč „proširene vene“ potiče od latinske reči „varicose“, što znači „uvrnute“. U svakoj maloj veni postoje ventili koji omogućuju da se krv kreće isključivo ka srcu, pri čemu zbog pritiska kod pojedinih ljudi dolazi do njihovog slabljenja i uvećanja.

alternativna medicina 69

Narodna medicina
U lečenju proširenih vena primenjuju se razne metode, počev od lečenja fleboprotektorima i vazokonstriktorima, preko nošenja elastičnih čarapa, hirurške intervencije i u novije vreme upotrebe laserskih i radio talasa. Ako ste skloniji narodnoj medicini, biljke koje mogu da pomognu su divlji kesten, kupus, neven i gavez.
Divlji kesten je najčešće korišćeni prirodni lek, a njegov aktivni sastojak aescin oslobađa enzim, koji sprečava pucanje zidova kapilara i samim tim sprečava dalje pojavljivanje proširenih vena. Od drugih ekstrakata, tu su seme grožđa i borove kore – ove dve biljke sadrže supstance koje pomažu jačanje vezivnog tkiva u krvnim sudovima, dok kostrika jača kolagen u krvnim sudovima i poboljšava cirkulaciju.
U domaćoj varijanti možete napraviti obloge koje će smanjiti bol i neprijatno peckanje. Čist list kupusa jednostavno stavite na bolno mesto i držite dok se listovi ne osuše. Možete probati još jedan recept po istom principu, za koji koji se tvrdi da je još delotvorniji. Na svež list kupusa namažite u tankom sloju med i privijte na bolno i upaljeno mesto.
Za obloge od gaveza uzmite koren svežeg gaveza i izrendajte ga. Napravite smesu, stavite na bolna mesta i po mogućnosti držite je i za vreme spavanja. Gavez se može kombinovati sa uljem kantariona. Ukoliko nemate svežu biljku, možete koristiti tinkturu.

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas