Pivo i zdravlje

uvod_pivo
Pivo gasi žeđ, osvežava, krepi i relaksira. Ono je, naravno, ako se konzumira u razumnim količinama, i jako zdravo. Pozitivan učinak i lekovitost piva prepoznati su još u davna vremena.

Na primer, u starom Egiptu pivo je kao napitak koji krepi i daje energiju bilo obavezan deo obroka robova graditelja piramida. Međutim, osim za vraćanje snage nakon napornog rada, pivo je u tom vremenu kao napitak sirotinje zamenjivalo tada uglavnom prljavu vodu. Naime, u procesu dobijanja piva, fermentacijom su se uništavale štetne bakterije iz vode. Osim za piće, pivo se koristilo i u kozmetičke svrhe za osvežavanje kože lica i prevenciju kožnih oboljenja.
Pivo sadrži vitamine B-grupe, posebno B1, B2, B3, B6, zatim magnezijum, kalij, kalcijum, gvožđe i cink. Iako je i u Grčkoj pivo bilo piće siromašnih, koristilo se i kao lekovito sredstvo, npr. kod problema s mokrenjem, protiv temperature i glavobolje i za lečenje šećerne bolesti.

Odavno prepoznata lekovitost piva u savremeno doba potvrđena je i u mnogim naučnim i kliničkim ispitivanjima. Bez sumnje, zahvaljujući mnogim vrednim sastojcima pivo, u razumnim količinama i s manjim udelom alkohola, ima pozitivan učinak na ljudski organizam pa je u tom smislu podjednako zdravo kao i vino. Pivo je bogato ugljenim hidratima, proteinima i flavonoidima, ali i antioksidansima.

alternativna medicina 42

Pivo pogoduje zdravlju

Između ostalog pivo pozitivno utiče na prokrvljenost, cirkulaciju krvi i krvni pritisak i količinu šećera i vrednost masnoća u krvi. Stoga, dokazano smanjuje rizik od bolesti srca i krvotoka, posebno srčanog infarkta, zgrušnjavanja krvi i povišene količine holesterola i ateroskleroze.

Pivo ima posebno blagotvoran učinak i kada je reč o bolestima i poremećajima u funkcionisanju mokraćnih organa. Kako deluje antiseptički i diuretički, odnosno pospešuje izlučivanje mokraće i tako smanjuje broj bakterija, ono se od pradavnih vremena koristi kao domaći lek u slučaju upala bubrega, mehura i mokraćnih puteva kao i čestog, otežanog i bolnog mokrenja. Pivo ne samo da ublažava probleme s bubrežnim kamencima nego deluje i preventivno, odnosno smanjuje rizik za njihovu pojavu.

Jednako tako pivo štiti ljudske kosti, živce i mišiće te smanjuje rizik za pojavu žučnih kamenaca. Ono potstiče probavu, smanjuje rizik od infekcije opasnom želučanom bakterijom Helicobacter pylori. Zahvaljujući velikom udelu vitamina B-grupe, pivo pogoduje ljepoti i zdravlju kože, kose i noktiju. Nadalje, dokazano je i da umerena konzumacija piva sprečava pojavu dijabetesa u staračkoj dobi.

Pivo povoljno deluje i na psihu te tako potstiče dobro raspoloženje, relaksira, smanjuje napetost i razgrađuje nervozu i stres, stoga je među pozitivnim učincima konzumiranja čaše piva dnevno i smanjenje rizika za pojavu depresije. Od svakodnevnog uživanja u čaši, dve zaista zdravog piva ne bi smeli odustati ni oni koji paze na svoju liniju jer – suprotno uvreženom mišljenju – pivo uopšte ne deblja jer ne sadrži masnoće i ima manje kalorija nego mleko. Štaviše, bezalkoholno pivo idealan je fitness napitak za one koji se bave nekim od oblika telesnog vežbanja.

Jača kosti
Pivo sadrži visoke nivoe silicijuma, koji je dobar za zdravlje kostiju.

Jača srce
Pola litre piva dnevno smanjuje rizike od srčanih oboljenja za 30 procenata, jer podiže nivo „dobrog“ holesterola koji sprečava da se arterije začepe.

Zdraviji bubrezi

Naučnici iz Finske izdvojili su pivo od ostalih alkoholnih pića, jer su otkrili da u značajnoj meri smanjuje rizik od pojave kamena u bubrezima.

Jača zdravlje mozga

U studiji iz 2005. sprovedenoj na 11.000 starijih žena pokazalo se da su žene koje umereno piju na testovima mentalnih sposobnosti postizale rezultate kao da su 18 meseci mlađe.

alternativna medicina 41

Smanjuje rizik od raka
Portugalska studija je pokazala da mariniranje šnicle u pivu za 70 posto smanjuje karcenogene supstance, koji se stvaraju kada se meso prži u tiganju.

Podiže nivo vitamina
Pivopije imaju za 30 odsto veće nivoe vitamina B6 u krvi nego oni koji ga ne piju i duplo više od onih koji piju vino. Pivo sadrži i vitamin B12 i folnu kiselinu.

Štiti od infarkta
Istraživači sa Harvarda otkrili su da umerene količine alkohola, uključujući i pivo, pomažu da se spreči stvaranje krvnih ugrušaka koji blokiraju krv koja teče do srca, vrata i mozga i koji izazivaju najčešći tip infarkta.

Smanjuje rizik od dijabetesa
Studija iz 2011. sprovedena na 38 hiljada sredovečnih muškaraca pokazala je da kad oni koji povremeno piju jedno do dva pića dnevno, rizik da će im se razviti dijabetes tipa dva smanjuje se za 25 procenata.

Smanjuje krvni pritisak
Jedna studija u kojoj je učestvovalo 70 hiljada žena između 25 i 40 godina pokazala je da je pivo još bolje od vina u snižavanju krvnog pritiska.

Produžava život
Još 2005. je otkriveno da oni koji umereno piju žive duže, jer se takvom konzumacijom alkohola smanjuje srčana oboljenja, infarkt i dijabetes.

Naravno, nikad ne treba zaboraviti da je pivo, kao i vino, zdravo samo u razumnim količinama dok u prevelikim količinama pivo kao alkoholno piće ne koristi nego šteti organizmu, prvenstveno jetri, gušterači i želucu.

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

1 Comment

  • lika

    10 avgusta, 2014 - 9:40 am

    dnevno tri flaše piva

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas