Biljke u funkciji pesticida i šta se pored čega sadi

  • Home
  • Mladi
  • Biljke u funkciji pesticida i šta se pored čega sadi

bio-vrt

Ako se umesto jedne, u lejama bašte gaji više kultura, prednost je mnogostruka. Mešovite kulture obezbeđuju veći prinos i razvoj biljaka, bolji ukus i zaštitu od bolesti i štetočina.
U fitonicidne biljke spadaju: neven, kadifica, dragoljub, borač, bosiljak, čubar, ren, mirođija, majčina dušica, žalfija, metvica, nana, lavanda, bela slačica, maslačak, đurđevak, kamilica, majoran, mlečika, carevac, beli i crni luk, celer.
Neven (Calendula officinalis) i kadifica (Tagetus erecta i Tagetus patula) fitonicidima koje luči njihov koren odbijaju gliste nematode. Zato bi ih trebalo saditi pored redova šargarepe i između ruža.
Bela slačica (Sinapis alba), takođe suzbija nematode, dok celer odbija leptira kupusara.
Dragoljub (Thopaelum majus) tera biljne vaši, belu mušicu i leptira kupusara i zbog toga bi trebalo da se seje ispod voćaka napadnutih biljnim vašima i pored kupusnjača.
Ako se ren posadi ispod trešnje sprečiće pojavu gljivične bolesti Monilia, a oko krompira odbiće krompirovu zlaticu i uticaće da krtole budu zdrave i ukusne.
Lavanda (Lavandula angustitolia) i majoran (Majorana hortensis) odbija lisne vaši i mrave.
Kamilica (Matricaria chamomilia ) “leči” zemljiše oko metar u prečniku (sprečava pojavu belog crva).
Nana (Menta piperita) odbija štetočine kupusa i lisne vaši.
Bosiljak (Ocimum basilicum) mirisom odbija lisne vaši, komarce i grinje.
Metvica (Mentha spicata) posađena između plavog patlidžana, štiti ovu biljku od krompirove zlatice.
Borač (Borago officinalis) i mirođija (Anethum graveolens) odbijaju leptira kupusara.
Žalfija (Salvia officinalis) majčina dušica (Thymus vulgaris) i čubar (Satureja hortensis) pored leptira kupusara odbijaju i puževe golaće.
Maslačak (Turadžacum officinalis) odbija gliste nematode dok crni luk posađen u redove sa šargarepom štiti od mrkvine muve i glista nematoda.
Beli luk posađen između redova jagode utiče da plodovi ne obole od sive plesni, a posađen između redova šargarepe sprečava pojavu nematoda.
Mlečike carevac (Euphorbia lathuris) i ricinus mirisom korena rasteruju krtice, voluharice i poljske miševe.
Pšenica se bolje razvija i manje je napadaju bolesti ako u njenoj blizini rastu biljke kukolja, a kao uspešna pokazala se i zajednica pasulja, tikvi i kukuruza.
Neke biljke svojim mirisom rasteruju štetočine i time štite ne samo sebe već i svoje komšije, pa će tako poneka stabljika paradajza posađena u bašti sa kupusom rasterati štetočine koje napadaju kupus.
Uz papriku uživaju spanać, salata i rotkvice, ali paprika ne prija boraniji.
Paradajz se uspešno razvija u društvu kupusa, celera i paštrnaka, a nešto slabije u prisustvu graška i krompira.
Krompir se loše slaže sa celerom i suncokretom, ali dobro uspeva u društvu kupusa i spanaća, dok su grašku dobri susedi krastavac i salata, a loš boranija.
Boranija se uspešno razvija i raste u blizini kupusa i cvekle, a loše u prisustvu graška i pasulja, dok su dobro društvo salati keleraba i rotkvice.
Dobri susedi krastavcu su crni lik i boranija, a loš rotkvica, dok celeru prija prisustvo salate, spanaća, praziluka i boranije.
Šargarepi su dobri susedi sve gajene biljne vrste, a na mnoge od njih i ona povoljno utiče tako što ih štiti od štetočina.

113815301

Još neke preporuke za sadnju:

-Celer ne voli krastavac.

-Beli luk – poželjni susedi su jagode, krastavac, šargarepa, paradajz, voće a nepoželjni su pasulj, grašak i kupus.

-Bosiljak – poželjni susedi su pasulj i razne salate.

-Boranija – poželjni susedi su rotkvica, krastavac, salata, cvekla, celer, paradajz , spanać, tikvice, prokelj i rotkva a nepoželjni crni i beli luk, praziluk, vlašac i radič.

-Celer – poželjni susedi su pasulj, krastavac, kupus, praziluk, paradajz i spanać a nepoželjni krompir i celer (ne uspeva dobro kao monokultura).

-Cvekla – poželjni susedi su crni luk, salata, pasulj, luk vlašac dok je nepoželjan spanać.

-Crni luk poželjni susedi su krastavci, paradajz, šargarepa, jagode, cvekla, kamilica i mirođija a nepoželjni pasulj, kupusnjače, grašak i praziluk.

-Grašak – poželjni susedi su mirođija, šargarepa, kupus, keleraba, salata, rotkvica, rotkve i špargla a nepoželjni krompir, praziluk, crni i beli luk, pasulj i paradajz.

-Kadifica – poželjni susedi su kupusnjače, paradajz i celer.

-Keleraba – poželjni susedi su pasulj, grašak, krompir, praziluk, celer, rotkve, salata, spanać, paradajz, kukuruz a nepoželjnih nema.

-Krastavac – poželjni susedi su pasulj, mirođija, beli i crni luk, kupus, letnja salata, celer i pasulj dok su nepoželjne rotkvice.

-Krompir – poželjni susedi su pasulj, mirođija, beli i crni luk, kupus, letnja salata, celer i pasulj a nepoželjni su grašak, kupus, celer, paradajz, salate i tikve.

-Luk vlašac – poželjni susedi su šargarepa, cvekla, jagoda a nepoželjni kupusnjače, pasulj, boranija, grašak i praziluk.

-Mirođija – poželjni susedi su voćke, rotkve i pasulj.

-Neven – poželjni susedi su šargarepa i crni luk.

-Paradajz – poželjni susedi su pasulj, šargarepa, crni luk, kupus, keleraba i salata, praziluk, peršun , celer, rotkvice, žalfija, nana, ruzmarin i kadifica dok su nepoželjni grašak, kupus, paradajz, salate i tikve.

-Pasulj – poželjni susedi su krastavac, bosiljak, kupus, keleraba, salata, rotkvice, celer, paradajz, repa, rabarbara i blitva a nepoželjni crni i beli luk kao i praziluk.
-Peršun – poželjni susedi su bele i crvene rotkve, paradajz, jagode dok je nepoželjna salata.
-Praziluk – poželjni susedi su jagode, šargarepa, kupus, keleraba, salata, celer, paradajz a nepoželjni crni luk, grašak i sve vrste jagoda.

-Ren – poželjni susedi su krompir, mak i voćke. rotkve – poželjni susedi su pasulj, grašak, jagoda, šargarepa, kupus, keleraba, salata, peršun, spanać, paradajz, čubar, mirođija i boranija a nepoželjan je krastavac.

-Salata – poželjni susedi su pasulj, grašak, jagode, krastavac, kupus, keleraba, praziluk, rotkve, paradajz, crni luk i bosiljak dok je nepoželjan peršun.

-Spanać – poželjni susedi su krompir, kupus, keleraba, rotkve, pasulj, paradajz a nepoželjna je cvekla.

-Šargarepa – poželjni susedi su grašak, mirođija, crni luk, praziluk, rotkvice, neven i žalfija a neopoželjnih nema.

-Sve vrste kupusa – poželjni susedi su jagode, salata, krastavac, celer, praziluk, rotkve, spanać i paradajz dok su nepoželjni crni i beli luk, krompir, grašak i pasulj.
-Tikvice i bundeve – poželjni susedi su crni luk, visoka boranija dok nepoželjnih nema.

-Žalfija – poželjni susedi su paradajz i celer.
-Radič – poželjni susedi su paradajz, šargarepa, salata, visoka boranija a nepoželjan je peršun.

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas