10 važnih činjenica o zagrljaju

zagrljaj4
Sve u vezi sa zagrljajem je važno… ali ovde je izdvojeno samo desetak detalja od kojih ćete lako početi da pravite svoju malu „vikipediju“ o zagrljajima…
Postoji li nešto moćnije od zagrljaja? Bilo da plačemo od tuge i sreće, topla bliskost nežnih ljudskih ruku uvek stiže kao idealna podrška. Osim što poboljšava naše mentalno zdravlje, istraživanja pokazuju da zagrljaj odlično deluje na kompletan organizam.

Pročitajte sledećih činjenica i ne zaboravite da nakon ovog teksta nekoga obavezno zagrlite:

Zagrljaj povećava osećaj sigurnosti, poverenja, snage, pripadanja, sreće i razumevanje.
Studije pokazuju da razvoj inteligencije zaostaje kod dece koju ne grle dovoljno. Oni počinju kasnije da čitaju ili hodaju u odnosu na vršnjake.
Prema jednoj američkoj studiji, brakovi u kojima se supružnici grle ili maze traju duže od onih kod koji ovi mali rituali izostaju.
Ukoliko samo na kratko zagrlite svog partnera, stres će nestati.
Psiholozi su pronašli da se i kod žena i kod muškaraca tokom zagrljaja oslobađa se oksitocin (poznat kao hormon ljubavi i sreće).
Jedna psihološka računica pokazuje da je ljudima u proseku potrebno 13 zagrljaja dnevno, ali najveći broj njih ih ne dobije.
Prosečno ljudi potroše jedan sat mesečno grleći se.
Kako grljenje povećava oksitocin i reguliše kortizol to znači da ćemo imati zdravije srce i niži krvni pritisak (odlična vest za one koji pate od hipertenzije).
Zagrljaj smanjuje osećaj usamljenosti, pomaže da pobedimo strah, povećava samopouzdanje, smanjuje tenziju.
Neki zagrljaji su sasvim kratki, neki vrlo dugi… u proseku, zagrljaj traje 9,5 sekundi.

lovesensa.rs

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas