Da li treba izbegavati zamene za šećer?

  • Home
  • Mladi
  • Da li treba izbegavati zamene za šećer?

220px-Speisesalz
Posle 21 dana „posta“ bez šećera, naše čulo ukusa potpuno drugačije doživljava sladak ukus…

Nepca po prirodi vole sladak ukus, a konzumiranje šećera može da dovede i do zavisnosti, smatra Bart Hebel sa Univerziteta Prinston, prezentujući rezultate eksperimenata. Nutricionista Dajen Sanfilipo, kada govori o svom tronedeljnom planu detoksikacije, preporučuje da se izbegava ne samo šećer, već i zamene. Naime, posle 21 dana „posta“ bez šećera naše čulo ukusa će potpuno drugačije doživeti sladak ukus, pa će nam sva prirodna hrana imati slađi ukus, pojašnjava Sanfilipo.

Šećer nazivaju jednom od „četiri bele smrti“, a poslednjih godina se označava kao jedan od glavnih krivaca za gojaznost, srčane bolesti, rak, oštećenje moždane funkcije. Tako rafinisani, beli šećer postaje jedan od glavnih neprijatelja zdravlja, jer ne samo da preradom gubite minerale i vitamine, potrebne za metabolizam, već to dovodi do opeterećenja pankreasa i nadbubrežne žlezde, kao i membrane krvnih sudova, koje počinju da talože holesterol.

alternativna medicina 27

Konzumiranje previše šećera, naročito skrivenog u raznim namirnicama, iako nas snabdeva viškom kalorija, u stvari crpi našu energiju, smatra Dajen Sanfilipo, nutricionista i autor knjige „Detoksikacija od šećera za 21 dan“.

Zbog narastajućeg problema gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnoh bolesti i njihove povezanosti sa načinom ishrane i prevelikom konzumacijom prostih ugljenih hidrata, naročito šećera, Američka asocijacija za srce je još 2009. donela nove preporuke. Po tim preporukama, Amerikanci moraju da značajno smanje unos šećera, muškarci na 120 kalorija dnevno (šest kašičica), a žene na 100 kalorija za dan (pet kašičica). Toliko šećera nalazi se u samo jednoj maloj čaši soka.

Imajući to u vidu, mnogi su pohitali da nađu zamene za šećer, naročito one koje imaju malo kalorije. Veštački zaslađivači su mnogo slađi od običnog šećera, pa mogu da se koriste u malim količinama.

Međutim, već godinama se vodi debata o štetnosti veštačkih ili niskokaloričnih zaslađivača, naročito najrasprostranjenijeg, aspartama. Dva odvojena istraživanja, dansko i italijansko, potvrdila su štetnost aspartama, na deklaracijama označenog kao E951. Dansko istraživanje, obavljeno na 59.334 trudnica, pokazalo je da prekomerna upotreba zaslađenih gaziranih napitaka, koji su veštački obojeni, povećava opasnost od prevremenog rođenja bebe za 29 odsto u odnosu na prosek.

Kao jedna od najpoželjnijih zamena za šećer u poslednje vreme se preporučuje biljka stevija, jer ne podiže nivo šećera u krvi i nema kalorija, a oni koji osim slatkog ukusa žele da namirnicama unesu i nešto hranljivih materija biraju melasu i med, kao ili šećer od kokosove palme.

lovesensa.rs

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas