Šta nam telo poručuje neredovnim menstruacijama?

  • Home
  • Mladi
  • Šta nam telo poručuje neredovnim menstruacijama?

healty 5
Žene bi trebalo da imaju menstruaciju jednom u mesec dana koja traje 3-7 dana, s tim da bi savršeno tačan ciklus od prvog dana trenutne do prvog dana naredne menstruacije trebalo da broji 28 dana. Sa godinama, žene mogu čak predvideti i tačno vreme u koje će dobiti menstruaciju.
Svaka promena u krvarenju i svako i najmanje krvarenje mimo ciklusa smatra se neredovnim. A to uključuje kašnjenje, prerani početak ciklusa pa sve do pojačanog krvarenja. Ukoliko nemate problema sa PMS-om u neregularne cikluse ubrajaju se i jaki stomačni grčevi i nadutost.

Šta je uzrok neredovnim menstruacijama?

Svaka žena će makar jednom u životu doživeti neku promenu kad je u pitanju menstrualni ciklus i tu se uglavnom radi o bezopasnim promenama, ali je veoma važno da utvrdite gde leži pravi razlog.

Prvi i najčešći razlog za izostanak ili kašnjenje menstruacije je svakako trudnoća. U nekim slučajevim potpuno izostane dok se u drugim se obim otoka jako smanji. Ako imate razlog da sumnjate na trudnoću neka to bude prvo što ćete isključiti sa liste mogućih razloga.

Drugi najčešći razlog nepravilinih menstruacija je stres, najrasprostranjenija „bolest“ današnjice. Naime, hormon stresa kortizol direktno utiče na to koliko estrogena i progesterona telo proizvodi. Ako je nivo kortizola u krvi prevelik velika je verovatnoća da se ciklus poremetiti. Ako ste naglo dobili ili izgubili kilograme te promenili način ishrane sigurno ćete promeniti i nivo određenih hormona koji će promeniti vreme ovulacije.

Preterano vežbanje i fizička aktivnost takođe mogu poremetiti ciklus. Našem telu je potrebna energija za vreme ciklusa, ako izgubite previše energije za vreme vežbanja telo neće imati snage za „one dane“. Iako kontracepcijske pilule poprilično regulišu ciklus, telu je potrebno određeno vreme da se na njih navikne pa se prvih nekoliko meseci možete susresti sa neredovnim menstruacijama.

alternativna medicina 29

Jetra pomaže regulisanje menstrualnog ciklusa probavljajući estrogen i progesteron. Prevelik unos alkohola može poremetiti rad jetre pa time i redovan menstrualni ciklus. Najčešća zdravstena komplikacija zbog kojeg je ženama ciklus neredovan jeste sindrom policističnih jajnika. Ovo stanje je uzrok pojave cista na jajnicima što može izazvati debljanje, nekontrolisan rast dlačica, perut i neplodnost. Žene koje pate od ovog sindroma su pod većim rizikom da obole od endometrioze, raka jajnika i bolesti srca.

Menopauza je takođe jedan od razloga poremećenog mestrualnog ciklusa, a oni mogu početi čak deset godina pre potpunog prestanka menstruacije. Ako ste nedavno bili bolesni, uzimali ste antibiotike ili neke druge lekove, ciklus može da vam kasni dva do tri dana i sve to jer većina lekova utiče na produkciju estrogena i progesterona. Objasnite vašem ginekologu sve simptome koje imate i s njim u dogovoru odredite kako da poravite vaše stanje. U nekim slučajevima su to hormonski suplementi, a u nekim samo promena ishrane i životnih navika.

kucnilekar.com
Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas