Zašto veš ne treba da perete na 30 stepeni?

  • Home
  • Mladi
  • Zašto veš ne treba da perete na 30 stepeni?

perionica_vesa_washland
Pranje rublja pri niskim temperaturama omogućava razvoj i unakrsni prenos bakterija sa veša na peškire i kuhinjske krpe, što može da uzrokuje zarazu u domaćinstvu. Niske temperature na ekonomičnim programima pranja modernih mašina za veš nisu dovoljne za ubijanje bakterija, pokazalo je istraživanje britanskog Udruženja za higijenu. Prema njemu, oko 0,1 g ili 10.000 fekalija ostaje na „čistim“ gaćicama nakon pranja na niskim temperaturama.

– Ljudi veruju da je odeća nakon svakog pranja u mašini čista, ali postoji razlika između površno čistog i higijenski čistog – rekla je voditeljka studije, doktorka Lisa Akerli.

Lisa dodaje kako ekonomični i drugi programi pranja na niskim temperaturama nisu problematični samo zbog ostataka bakterija, već i unakrsne kontaminacije tačnije prelaska bakterija na druge stvari u mašini i stvaranja takozvane bakterijske supe.

Predmeti na koje dolaze bakterije, poput peškira i kuhinjskih krpa, u direktnom su kontaktu s ljudskim telom i lako izazivaju razne bolesti. Bakterije na vlažnoj odeći su najopasnije, jer dolaze u kontakt sa rukama prilikom kačenja rublja na žicu za sušenje, a odakle se potom lako unose u usta.
Zato veš perite na 60 stepeni, tako ćete biti sigurni.

Saveti za bolju higijenu prilikom pranja rublja

Barem jednom mesečno veš operite na 90 °C. Tako će biti čist i veš i mašina će se očistiti od bakterija
Posteljinu i veš treba prati odvojeno od peškira, posebno prilikom pranja na niskim temperaturama
Nakon završetka pranja, vrata od mašine je potrebno ostaviti otvoreno neko vreme, jer dotok vazduha sprečava razmnožavanje bakterija unutra
Redovno čistite vrata mašine za veš, kao i fioku u koju se stavljaju deterdžent i omekšivač
Nakon svakog kačenja veša na žicu za sušenje, temeljno operite ruke
Ako perete veš na niskim temperaturama bez sredstava za dezinfekciju, odeću dobro posušite i obavezno operite ruke nakon stavljanja mokre odeće na sušenje

blic.rs

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas