So nije krivac za visok pritisak već šećer

  • Home
  • Mladi
  • So nije krivac za visok pritisak već šećer

220px-Salt_shaker_on_white_background
Američki naučnici su otkrili da je za visok krvni pritisak veći krivac šećer nego so, prenosi Dejli mejl. Nekoliko godina unazad upozoravaju nas da ne treba preterano da solimo hranu, jer so negativno utiče na krvni pritisak i zdravlje uopšte, šećer do ovog istraživanja niko nije spominjao.

– Ne može se odrediti da li je veći krivac šećer ili so. Ako se dijabetes ne prati i ne leči, on dovodi do oštećenja krvnih sudova, dok kuhinjska so, sa druge strane, ne oštećuje krvne sudove, nego ih samo širi – kaže doktorka Hitne pomoći u Beogradu, Radmila Šehić.

Prethodno francuski istraživači nisu pronašli vezu između visokog krvnog pritiska i soli, a onda su američki naučnici otkrili da šećer utiče na deo u mozgu koji podstiče brže kucanje srca i rast pritiska, što znači da je on više kriv za visok krvni pritisak.
Britanski doktori smatraju da su obe ove studije loše, jer je so već decenijama poznata kao glavni krivac za visok krvni pritisak.

– Dijabetes oštećuje krvne sudove, pa oni prestaju da budu elastični i reaguju na spoljašnje faktore, a natrijum iz kuhinjske soli samo trenutno reaguje iritirajući krvne sudove. Kada je so u pitanju, pritisak se lako može regulistati ishranom koja sadrži malo soli. Natrijum zadržava vodu i povećava nivo cirkulišuće tečnosti, pa i pritisak. Što se tiče soli, postoji dobra zamena za kuhinjsku so – kalijum hlorid, koji ne zadržava vodu, a hranu održava slanom i sočnom. Dakle, šećer je samo zbog oštećenja krvnih sudova veći problem, jer oštećeni krvni sudovi znače i više nekontrolisanih oscilacija pritiska – kaže doktorka Šehić.

Prema istraživanju američkih naučnika dozvoljena količina šećera u toku dana za žene iznosi šest kašika, dok je za muškarce dozvoljena kašika više. Ipak, tokom dana prosečna osoba uzme i više od 15 kašika šećera, preko razne hrane u kojima su skriveni šećeri.

zena.blic.rs

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas