12 znakova da možda imate nedostatak gvožđa

  • Home
  • Mladi
  • 12 znakova da možda imate nedostatak gvožđa

healty 5

Iscrpljeni ste, bledi i lako ostajete bez vazduha? Možda imate problem sa nedostatkom gvožđa. Žene mnogo češće imaju nedostatak gvožđa nego muškarci. Ovi simptomi će vam otkriti imate li i vi isti problem.

1) ISCRPLJENI STE

Ovo je najčešći simptom nedostatka gvožđa i najteže ga je uočiti. Žene često imaju haotične živote i sasvim je normalno da se osećaju umorno. Ipak, zbog manjka gvožđa, manje kiseonika se isporučuje u tkivo, pa ostajete bez neophodne energije. Ako vaš zamor dugo traje, čak i po nekoliko dana, u pitanju je nedostatak gvožđa.

2) IMATE TEŠKE MENSTRUACIJE

Žene koje imaju manjak gvožđa, imaju bolne menstruacije. One gube previše krvi, a zamene samo polovinu potrošene, pa opet sledećeg meseca troše previše. To je znak da treba da unosite više gvožđa.

3) BLEDI STE

Hemoglobin vašoj krvi daje crvenu boju i zbog toga koža ima ružičastu boju. To znači da nizak nivo ovog proteina može da izazove bledilo. Ako imate svetao ten, to je lako uočiti, ali može da se uoči i preko unutrašnjosti usana i preko boje desni.

4) LAKO OSTAJETE BEZ VAZDUHA

Bez obzira na to koliko duboko dišete, ako je nivo kiseonika nizak, osećaćete se kao da nemate vazduha. Ako primetite da ste ostali bez daha radeći stvari koje ste ranije normalno radili, najverovatnije je u pitanju nedostatak gvožđa.

5) SRCE VAM BRZO LUPA

Zbog ubrzanog rada srca mogu se javiti brojni srčani problemi. Ali za to je potrebno da dugo vremena imate problem sa deficijencijom gvožđa. Ipak, što pre rešite problem sa gvožđem i unosite ga mnogo više kako bi vam srce normalno radilo i kako do ovih problema ne bi došlo.

alternativna medicina 64

6) SINDROM NEMIRNE NOGE

Ne možete da prestanete da cupkate nogom? Oko 15 odsto ljudi sa ovim problemom ima nedostatak gvožđa. Što je gvožđa manje, simptomi su jači.

7) GLAVOBOLJA

Vaš organizam će sav kiseonik koje ima otpremiti prvo u mozak, pa tek onda u druga tkliva, ali će čak i tako mozak dobiti manje kiseonika nego inače. Zbog toga moždane arterije mogu da oteknu, što izaziva glavobolje.

8) OSEĆATE SE ANKSIOZNO BEZ RAZLOGA

Nedostatak gvožđa može da učini da se osećate anksiozno. Manjak kiseonika utiče na simpatetički nervni sistem, koji je vaš pokretač. Pored toga, zbog nedostatka gvožđa srce kuca ubrzano, pa se osećate napeto čak i kad za to nemate razloga.

9) OPADA VAM KOSA

Nedostatak gvožđa, naročito kad preraste u anemiju, može da dovede do gubitka kose. Telo se prebacije u mod za preživljavanje i kiseonik se šalje tamo gde je najneophodniji, kako bi se održale vitalne funkcije. Ali nemojte se plašiti ako vam opadne nekoliko dlaka. Sasvim je normalno da čoveku opadne i do 100 dlaka dnevno.

10) VEGAN STE ILI VEGETERIJANAC

Naše telo upija hem gvožđe, koje se nalazi u mesu, koje je mnogo efikasnije od onog dobijenog iz biljaka. Ali možete uneti dovoljno gvožđa pravilnim planiranjem obroka. Zeleniš tamnijih liski, žitarice i lagumi bogati su gvožđem, a kada se udruže sa hranom bogatom vitaminom C, kao što su paprike, bobičasto voće i brokoli, apsorpcija je još bolja.

11) TRUDNI STE

Bebama je takođe potrebno gvožđe i one ga mogu ukrasti iz majčinih zaliha. Pored toga, mnoge žene tokom porođaj gube veliku količinu krvi, što dodatno smanjuje količinu gvožđa. Ako nosite blizance ili trojke, morate mnogo povećati unos gvožđa.

alternativna medicina 63

12) JEZIK VAM IZGLEDA ČUDNO

Pored toga što jezik gubi staru boju, nizak nivo gvožđa utiče na smanjenje mioglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji održava zdravlje mišića kao što su mišići koji sačinjavaju jezik. Zbog toga se mnogi od onih koji imaju manjak gvožđa žale na bol ili neobično gladak jezik.

KAKO DA UNOSITE VIŠE GVOŽĐA

Ženama od 19 do 50 godina dnevno se preporučuje da unose 18 miligrama gvožđa. Ali ako su trudne, potrebno je uneti 27 miligrama. Ako doje, trebalo bi da unose samo 9 miligrama. A s obzirom na to koliko vam je teška menstruacija, možete uneti i više. Ženama starijim od 50 potrebno je 8 miligrama dnevno. To nije teško postići: porcija sočiva, spanaća, govedine, koštunjavog voća i piletine daje vam već nekoliko miligrama.

Kada se radi o gvožđu – više nije i bolje. Prema nekim novijim istraživanjima, prekomeran unos gvožđa može dovesti do oštećenja unutrašnjih organa i povećati rizik od dijabetesa, srčanog udara i raka, naročito kod starijih ljudi.

blic.rs
Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas