8 načina da izbegnete prejedanje

zdrava ishrana

Sezona praznika donosi uvek ista iskušenja – kako se kontrolisati kada smo okruženi ukusnim specijalitetima. Evo nekoliko saveta kako da izbegnete prejedanje.

Iz kuhinje dopiru neodoljivi mirisi, na stolu su praznične đakonije i okruženi ste dragim ljudima. Savršena atmosfera za prepuštanje uživanju u svim čulima, naročito u čulu ukusa. Ipak, kada prođe sezona praznika, odeća nam se učini malom i krene osećaj griže savesti. Predstavlajmo vam nekolliko načina da izbegnete prejedanje tokom praznika.

1. Jedite uglavnom zdravu hranu. S obzirom da nećete baš biti mnogo aktivni, potrudite se da izaberete zdravu, niskokaloričnu hranu. Neka obilni obroci budu rezervisani samo za vreme ručka, i izbegavajte grickalice dok uživate u prazničnom TV programu.
2. Jedite ono što volite. Nema potrebe da unosite nepotrebne kalorije putem nezdrave hrane ili kolača koje baš i ne volite, samo zbog toga što su tu ispred vas ili što vaši ukućani uživaju u njima. Sačuvajte mesta u stomaku za hranu koju baš volite.
3. Vodite računa o veličini porcije. Uživajte u omiljenoj hrani kontrolom porcije, jer zaista nema potrebe da se odreknete omiljenih specijaliteta. Najbolje je da jedete veće porcije zdrave hrane, a manje one jake, kalorične.

alternativna medicina 22

4. Jedite iz crvenih tanjira. Crvena je boja praznika, pa se tako crveni tanjiri neće razlikovati od ostale praznine dekoracije. Novo istraživanje je pokazalo da ljudi manje jedu kada im je hrana servirana u crvenim tanjirima.
5. Jedite više voća i povrća. Bogati su vlaknima, hranljivim sastojcima i sadrže malo kalorija, pa se uživanje u zdravim obrocima se višestruko isplati. Potrudite se da bar polovinu porcije u vašem tanjiru čini zdravo povrće.
6. Ograničite unos tečnih kalorija. Kada kalorije unosimo putem pića, često izgubimo osećaj da se kontrolišemo. Pored bezalkoholnih pića, i alkoholni napici mogu da sadrže dosta kalorija.
7. Ne prekidajte uobičajene fizičke aktivnosti. Nema potrebe da zbog praznika preskačete treninge, odlazak u teretanu ili druge fizičke aktivnosti.
8. Neka vas ne grize savest. Čak i ako se prejedete, neka vas ne muči osećaj krivice. Novo istraživanje je pokazalo da osobe koje grize savest zbog prejedanja u proseku dobiju više kilograma od osoba koje nemaju taj osećaj krivice.

stvarukusa.rs
Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas