BOLESTI STOMAKA – narodne i alternativne metode lečenja

  • Home
  • Mladi
  • BOLESTI STOMAKA – narodne i alternativne metode lečenja

krv_u_stolici_uzroci

1. – Uvod Na osnovu znanja i iskustva koje sam stekao u poslednjih 25 godina kroz razne aktivnosti Udruženja gradjana „Zdrav život“ – Zrenjanin, saopštiću vam desetak saveta, predloga i ličnog mišljenja o ovoj temi.

2.- Dnevni režim uzimanja hrane. Pri svim vrstama želudačnih tegoba veoma je uputno isprobati da li je efikasna sledeća preporuka: Hranu uzimati samo 3 puta dnevno a izmedju obroka ne koristiti nikakve grickalice niti napitke. Za početak ne uzimati ni voće kao užinu. Razlog: Uzimanje malih količina hrane izmedju obroka izaziva veće lučenje želudačne kiseline i drugih fermenata nego što to odgovara unetoj količini hrane. Time se nepotrebno opterećuje-iritira želudačna sluznica.

3. – Soda bikarbona i sirće. U slučaju nelagodnosti u stomaku korisno je i lako proveriti da li je moguće ostvariti neutralizaciju viška kiseline primenom sode-bikarbone. Za početak probati sa pola kašićice na pola čaše vode a zatim pronaći odnos vode i sode koji vama lično najviše godi. Ako soda ne pomaže onda par puta probati sa kašićicom jabučnog sirćeta na pola čaše vode.

4. – Cirkulacija. Kod svih stomačnih tegoba često znatno poboljšanje donosi smanjivanje spoljašnjeg stezanja odećom oko pojasa. (Kod muškaraca se to lako ostvaruje zamenom kaiša tregerima). Zbog lakšeg proticanja krvi znatno se olakšava proces varenja hrane ali se istovremeno poboljšava funkcionisanje svih unutrašnjih organa ispod zone pojasa pa ljudi bivaju iznenadjeni kad osete znatno manje oticanje šuljeva (hemeroida) i manje oticanje nogu.

5. – Usmeravanje pažnje. U kineskim bolnicama tradicionalne medicine svim pacijentima se preporućuje da više puta dnevno po 10-tak minuta drže pažnju usmerenu na zonu obolelog organa. Pokazalo se da to dobro utiče na proces lečenja i ubrzava izlečenje.

6. – Relaksacija. Isto tako se smatra da kod svih bolesti znatno olakšanje donose razne vežbe opuštanja celog tela. U Jogi se to osrvaruje „Joga nidrom“ („kruženje svesti“) a evropski psiholozi su to modifikovali i sačinili niz tekstova praćenih muzikom koji se obično zovu „opuštanje“. Nekada smo koristili takve audio-kasete (Pačnik, Vlajkov) a danas ih imamo presnimljene na CD. Verovatno ima na Internetu i novijih verzija istog. Ovo je veoma laka i ugodna metoda jer se izvodi u ležećem položaju 20-tak minuta. Prijatan, lagan glas voditelja vam usmerava pažnju na pojedine delove tela isto kao kod „Joga nidre“. Složenija tehnika, namenjena uvežbavanju i samostalnom izvodjenju se zove „Autogeni trening“.

alternativna medicina 67

7. – Propolis. Od više osoba sam čuo da im je pomoglo korišćenje propolisa. Obično na uputstvima za korišćenje stoji da 20 kapi treba rastvoriti u 1 čaši vode i popiti.

8. – Lekovito bilje. U svakom travarskom priručniku se može naći velik izbor pojedinačnih biljaka i njihovih mešavina namenjenih otklanjanju stomačnih tegoba a isto je i na Internetu. Treba dosta vremena i strpljenja da se to isprobava i utvrdi najbolje rešenje.

9. – Crni luk. Poznata je regenerativna sposobnost crnog luka pa bi u slučaju oštećenja želudačne sluznice vredelo probati korišćenje „čaja“ od luka (negde ga zovu crni a negde crveni). Priprema: U lonče od 1 litre se naspe pola litre vode i stavi 1 srednja glavica očišćenog luka (dno glavice se malo zaseče unakrst). Kad provri, jačina se smanji na minimum tako da se nastavi lagano kuvanje… Posuda je otklopljena. Kuva se dok pola vode ne ispari i potom mlako popije bez ikakvih dodataka.

10. – Makrobiotika. To je vegetarijanski način ishrane koji skoro potpuno zadovoljava sve medicinske preporuke (američke-RDA) i koji ostvaruje veliko poboljšanje pa i izlečenje kod skoro svih bolesti. Princip je jednostavan: oko 50% hrane su integralne žitarice (hleb, testenine, peciva, proja, palenta i sl.), oko 30% je kuvano povrće, a ostalih 20% su voće, mahunarke (pasulj,grašak,sočivo,naut…) i morska riba.

11. – Homeopatija. To je specifičan, jednostavan i veoma efikasan način za izlečenje mnogih bolesti. Jedini problem je što traži dugotrajno i strpljivo lečenje primenom biljnih preparata neverovatno male koncentracije. Danas je uvrštena u zvaničnu medicinu

12. – Gladovanje. Ubedjen sam da je to najprirodniji i najmoćniji način ne lečenja (ublažavanja simptoma bolesti) nego potpunog izlečenja i najtežih bolesti. Lično sam to proverio na reumatoidnom artritisu (sistemska, autoimuna, neizlečiva bolest). Kod lečenja čira u želucu ili 12-palačnom crevu postiže 100% izlečenje i to tako da u potpunosti regeneriše sluznicu pa nestaju ćak i tragovi eventualnih prethodnih operacija. Bio sam oduševljen prevodom ruske knjige „Gladovanje radi zdravlja“ pa sam sačinio njen kratak sažetak (na 4 strane) koji je dostupan na sajtu www.zdravzivot.org.rs. Uput za nalaženje: Prva strana – gore levo – Stručni tekstovi – Kategorija: Lečenje prirodnim sredstvima – tačka 2.6.-Gladovanje radi zdravlja. Cela knjiga kao i druge slične knjige mogu se naći na Internetu.

Vojin Turinski, dipl.el.inž. u penziji, dugogodišnji predsednik Udruženja gradjana „Zdrav život“- Zrenjanin
Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas