Preventivna i korektivna gimnastika

Preventivna i korektivna gimnastika je namenjena prvenstveno deci predškolskog i školskog uzrasta. Podrazumeva otklanjanje posturalnih poremećaja koji se javljaju u ovoj dobi, kao što su deformiteti kičmenog stuba, nogu i svoda stopala.

666

“Ove vežbe imaju preventivno i korektivno dejstvo. Kod dece koja već poseduju neki od ovih poremećaja, korektivnim vežbama se ispravlja držanje tela i sprečava dalje napredovanje poremećaja. Za decu sa slabijom muskulaturom i kod gojazne dece se takođe preporučuje ovaj vid vežbanja, kako bi u vidu prevencije sprečili pojavljivanje nekih od ovih poremećaja.”, kaže dipl. kineziterapeut Velimir Kadović, koji ima višegodišnje iskustvo u radu sa decom koja imaju neki od ovih deformiteta.
Najčešći deformiteti kod dece predškolskog i školskog uzrasta

Rezultati sistematskih pregleda dece u osnovnim i srednjim školama govore da su deformiteti kičmenog stuba u porastu iz godine u godinu. Koštano-mišićni sistem dece u razvoju pod uticajem unutrašnjih i spoljašnjih faktora podložan je defomacijama. Nasleđe i loše navike u držanju, preteške školske torbe, kratkovidost, neadekvatne školske klupe i stolice, nedovoljna fizička aktivnost dovode do poremećene statike kičmenog stuba što za rezultat ima pojavu kifoze, skolioze i lordoze. Nagli rast dece u pubertetu nepovoljno utiče na razvoj već prisutnih deformacija.

77

Kifoza

Kifoza ili pogrbljenost je povećana krivina kičmenog stuba u grudnom delu, ali može da se javi i na drugim delovima kičme. Posebno je uočljiva u sedećem položaju i prati je povijenost ramena u napred. Često je posledica naglog rasta kao i nepravilnog sedenja kod dece koja imaju slabe mišiće stomaka i leđa.

7

Skolioza

Skolioza je krivljenje kičme u stranu, može biti jednostruka u obliku slova “C”, dvostruka kada se kičma krivi na obe strane kao slovo “S” i vrlo retko trostruka. Nema spolja vidljivih očiglednih znakova, čak vrlo često ova deca imaju dobro držanje što otežava blagovremenu dijagnostiku. Zato je neophodno redovno i pažljivo pregledati decu i posebno obratiti pažnju na pojavu asimetrija na telu (jedno rame niže, grudni koš sa izbočen više sa jedne strane, ulegnut rebarni luk, nejednaki trouglovi stasa…).

Za razliku od ostalih deformacija kod kojih je uzrok uglavnom očigledan, skolioze su u najvećem procentu nepoznate etiologije pa je teško predvideti kako će napredovati što otežava lečenje i davanje prognoze. Na žalost nekada i pored svih preduzetih mera prevencije i adekvatnog lečenja ostaju trajne posledice na koštano mišićnom sistemu. Zato je jako važno što ranije otkriti deformitet jer to daje veće šanse za uspeh u lečenju.

777

Lordoza

Lordoza je prenaglašena krivina u lumbalnom delu kičme (u krstima). Uglavnom je posledica slabosti trbušnih mišića, ali i deformiteta stopala i kolena koji dovode noge i karlicu u nepravilan položaj što se kompezuje naglašenom krivinom u lumbalnom delu kičme. Kada posmatramo dete sa strane (iz profila) uočićemo veliki stomak čak i kod izrazito mršave dece što su u stvari jako oslabljeni i istegnuti trbušni mišići. Iako se ne smatra ozbiljnim deformitetom kod dece i često se ne leči, a kod gojazne dece prođe i neprimećen, zbog narušene statike čitavog tela u odraslom dobu je “slaba tačka” na kojoj se javljaju bolovi i degenerativna oboljenja.

888

Kokošje grudi

Nepravilnosti u razvoju grudnog koša se manifestuju kao “kokošije grudi” (izbočene) i “levkasti grudni koš” (udubljene grudi). Ovaj deformitet zbog nepravilnog položaja rebara smanjuje ventilaciju pluća i često je udružen sa deformitetima kičmenog stuba.

99

Ravna stopala

Na stopalima se najčešće javljaju spušteni svodovi i ravna stopala. Na pojavu ovih deformiteta utiče pre svega nasledni faktor, ali i fizička neaktivnost, gojaznost, bolovi u nogama, a nekad i u krstima.

Aktuelni način života kod odraslih i kod dece prouzrokuje bolest modernog čovečanstva tzv. hipokineziju zbog „sedećeg načina života“. Kineziterapija otklanja posledice hipokinezije i profilaktički deluje na pojavljivanje istih.

“Uz redovno vežbanje i kontrolisanje muskulature deteta možemo puno doprineti njegovom razvoju i kvalitetu njegovog života. Važno je napomenuti da ovaj vid vežbanja nema alternativu u redovnom bavljenju sportom i fizičkom aktivnošću kod već uznapredovalih poremećaja posturalnog statusa zbog specifičnosti dubokih mišića leđa i svoda stopala”, zaključuje dipl. kineziterapeut Velimir Kadović.

kucnilekar.com
Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas