Sastojak koji je bolje zaobići…

timthumb.php

Onih koji ni ne znaju da postoji sigurno je više od onih koji ga izbegavaju. Ali, broj onih koji znaju za njega, a gledaju na to kao nešto bezazleno možda je i najveći. Natrijum lauril sulfat, sastojak većine sapuna, šampona i gelova za tuširanja, koristi se u kliničkim testovima kao – sredstvo za iritiranje kože…

Gde sve ima natrijum lauril sulfata?

Dakle, u laboratorijama ga koriste za iritiranje kože životinja i ljudi, da bi posle toga testirali efikasnost agenasa koji leče iritiranu kožu!

Natrijum lauril sulfat (Sodium lauryl sulfate), sastojak svih jeftinih deterdženata, široko se primenjuje i u kozmetici. Sadrže ga šamponi za kosu, gelovi za tuširanje, pene za kupanje, sredstva za čišćenje lica, sapuni, paste za zube – ali i sredstva za čišćenje motora, mašina, automobila – zbog toga što brzo odmašćuje.

Istraživanje medicinskog koledža Univerziteta Džordžija ukazuje na to da ovaj sastojak prodire u oči, isto kao i u mozak, srce, jetru, itd, dugo se zadržavajući u tkivima.

Istraživanje takođe ukazuje na to da natrijum lauril sulfat kod dece dovodi do nepravilnog razvoja očiju, a kod odraslih do katarakte.

Takođe, natrijum-lauril-sulfat može da uzrokuje opadanje kose, jer napada folikule. U penama za kupanje “jede” površinsku zaštitu kože i uzrokuje crvenilo i infekciju. Istovremeno, suši kožu skidajući zaštitne lipide sa površine.

Potencijalni karcinogen

Drugi, krajnje ozbiljan problem je veza natrujum-lauril-sulfata sa kontaminacijom nitratima. Naime, on reaguje sa mnogim sastojcima koji se koriste u kozmetičkim proizvodima formirajući nitrozamine, koji su potencijalno kancerogene supstance. Pošto natrijum-lauril-sulfat lako prodire kroz kožu, nitrozamini se apsorbuju putem kože i ulaze u telo.

alternativna medicina 70

Varijetet natrijum-lauril-sulfata je natrijum-lauret-sulfat (SLES), koji ima slične karakteristike, ali stvara više pene.

„Coscmetic Ingredient Review“, nezavisna organizacija osnovana sa ciljem da ispituje i procenjuje sigurnost sastojaka koji se koriste u kozmetici (rezultate svojih svojih istraživanja objavljuju u naučnoj literaturi) uverava čitaoce da je reč o sigurnom sastojku, ali navodi i potrebu za dodatnim istraživanjima.

Što kraće na koži – to bolje!

Ove dve suspstance proizvode manje potencijalne štete u preparatima za kratku, neredovnu upotrebu, koji se brzo spiraju sa kože, odnosno nisu sigurni u formulama dizajniranim za kontinuiranu upotrebu.

U proizvodima kod kojih se ne može izbeći produženi kontakt sa kožom, koncentracije ne bi trebalo da prelaze 1-2%. Ipak, neki šamponi, gelovi za tuširanje, kreme i losioni sadrže preko 10-20% ovih supstanci.

Sve ovo poprilično nedvosmisleno navodi na pomisao o eventualnom smanjenju, preformulaciji ili potpunom izbacivanju ovih supstanci iz javne upotrebe.

Ozbiljna upozorenja

Natrijum-lauril-sulfat je mutagen! Sposoban je da menja informacije u genetičkom materijalu u ćelijama.

Natrijum-lauril-sulfat se u istraživanjima koristi za podsticanje mutagena u bakterijama. (Higuči, Araja i Higuči, Univerzitet Tokio)

Natrijum lauril sulfat može da ošteti imuni sistem, da dovede do razdvajanja slojeva kože i upala kože. (Časopis Američkog koledža za toksikologiju, Vol 2, broj 7, 1983.)
SLS denaturiše proteine u tkivu oka, trajno umanjujući razvoj oka. (dr Kejt Grin, Medicinski koledž Džordžija)

zdravzivot.com

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas