Rak je i pitanje vaših izbora, razmislite pred 2015

  • Home
  • Mladi
  • Rak je i pitanje vaših izbora, razmislite pred 2015

2013092319252337332

Skoro polovina otkrivenih kancera u Velikoj Britaniji, odnosno 600.000 na godišnjem nivou, mogli bi da budu izbegnuti samo pomoću zdravijih životnih odluka, kažu britanski eksperti.

Poslednje istraživanje britanske organizacije za istraživanje malignih oboljenja pokazuje da je pušenje najveći faktor rizika koji može da se izbegne, a blizu iza njega je nezdrava ishrana.

Organizacija u svetlu praznika apeluje na sve ljude da u svoje novogodišnje odluke uvrste i one koje se tiču njihovog zdravlja, među kojima bi trebalo da se nađu i smanjenje unosa alkohola i veća fizička aktivnost.

Istraživanje je obuhvatilo podatke iz pet godina, od 2007. do 2011. godine, i ustanovljeno je da je 300.000 slučajeva direktno povezano sa pušenjem, a 145.000 sa nezdravom ishranom, na trećem mestu je gojaznost 88.000, a četvrtom alkohol sa 62.200 slučajeva.

Među značajnim faktorima rizika su i neadekvatno izlaganje suncu i nedostatak fizičke aktivnosti.

„Sada više nema mnogo sumnje u to da određeni životni izbori mogu da imaju veliki uticaj na rizik od malignih oboljenja. Na to upućuju brojna istraživanja rađena širom sveta i sva uvek upućuju na iste faktore. Naravno da svako od nas tokom praznika sebe počasti nečim, i niko ne želi da se zabrani dobra pita, pečenje ili čaša vina, ali mislimo da je vreme da se razmisli o zdravim navikama u 2015. godini“, kaže profesor Maks Parkin sa Univerziteta Kraljica Marija.

Kako kaže, zdrav život ne može da garantuje nekome da će biti potpuno siguran, ali svako svojim ponašanjem može bar da uveća šanse da sve bude u redu.

b92.net

Institut za pecurke vam preporučuje svoj 100% prirodni proizvod za lečenje i preventivu i najtežih bolesti –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas