Zašto muškarci gube kosu?

celavost

Gubitak kose može da se pojavi na mnogo različitih načina, u zavisnosti od uzroka. Evo šta treba da znate.
Kosa može da se gubi i postepeno i naglo
Javlja se iznenada ili postepeno, a može da utiče samo na teme vaše glave li na celo telo. On može biti rezultat genetike, uzimanja određenih lekova ili kao osnovno medicinsko stanje. Svi mogu da dožive gubitak kose (muškarci, žene, deca). Neki gubici kose mogu da budu privremeni, dok su drugi trajni.

Simptomi

-Postepeno stanjivanje kose na vrhu glave
Najčešći tip opadanja kose. Kosa često počinje da se povlači iz čela u liniju koja podseća na slovo M.

-Kružna, nasumična ćelava mesta na glavi
Neki ljudi su iskusili potpuno glatke ćelave mrlje na glavi često oko 2,6 cm širine. Ova vrsta gubitka kose obično utiče samo na kožu glave, ali ponekad se javlja na bradi ili obrvama. U nekim slučajevima, koža može da počne da vas svrbi ili da vas bole određena mesta, pre nego što opadne kosa.

-Iznenadni gubitak kose
Ovakvo gubljenje kose najčešće uzrokuju fizički ili emotivni šok i stres. Može vam se dogoditi da vam pramen kose otpadne pri češljanju ili pranju kose.

-Gubitak dlaka na čitavom telu
Neka stanja i medicinski tretmani, poput hemioterapije mogu da izazovu gubitak dlaka na celom telu. Obično se desi da se dlake vrate nakon kraja lečenja.

alternativna medicina 75

Uzroci

-Hormonski faktor
Najčešći uzrok gubitka kose je nasledni faktor, ali određene hormonske promene i neravnoteža mogu da prouzrokuju privremeni gubitak kose.

-Medicinska stanja
Raznovrsnost medicinskih stanja mogu da dovedu do gubitka kose, uključujući i probleme sa štitnom žlezdom, alopecija, infekcije temena glave i druge poremećaje kože.

-Medikamenti
Gubitak kose može da bude izazvan lekovima koji se koriste u lečenju raka, artritisa, depresije, srčanih problema, visokog krvnog pritiska.

-Gubljenje kose može da bude posledica fizičkog i emotivnog šoka, stalnim uvijanjem kose ili određenog pramena.

-Faktor rizika
Porodična istorija
Vaš rizik od gubitka kose se povećava ako je vaša rodbina imala isti ovaj problem.

-Tretmani kose
Ovo je više vezano za ženski pol, budući da prekomernim ili nepravilnom upotrebom farbe za kosom, stalnim kovrdžanjem ili preparatima za ispravljanje kose može da ostavite kosu suvom i da izazovete gubitak kose.

-Loša ishrana
Vaša kosa može da bude tanka i da vremenom nestane ukoliko je vaša ishrana siromašna gvožđem i proteinima.

Kada treba da se obratite lekaru?

Porazgovarajte sa svojim lekarom ako primetite iznenadni ili gubitak kose na pojedinim delovima. Sve što vam se čini neuobičajeno, treba da proverite sa lekarom – pa čak i ako primetite da vam kosa neuobičajeno mnogo opada kada se češljate. Iznenadni gubitak kose može da bude i signal određenog zdravstvenog stanja, koje svakako treba da se leči.

Men’s health

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas