5 mitova o mršavljenju zbog kojih se gojite

  • Home
  • Mladi
  • 5 mitova o mršavljenju zbog kojih se gojite

66235_shutterstock-113341153_630x0

Već ste probali da ne jedete uveče ne bi li ste smršali? Nije uspelo? Evo koji su to mitovi u koje najčešće verujemo, a koji nam neće pomoći da izgubite kilograme.

1) MIT: NEMOJTE JESTI POSLE 8 UVEČE
ISTINA: Nije važno u koliko sati jedete već količina kalorija koju unosite tokom dana

Uprkos popularnom uverenju, hrana koju unostite uveče neće se momentalno pretvoriti u salo. Daleko važnije od vremena kada ćete jesti je šta ćete jesti. Takođe ono na šta bi trebalo da obratite pažnju je da ravnomerno rasporedite broj kalorija tokom dana.

Istraživanja su pokazala da većinu kalorija u toku dana žene unesu za večeru ili nakon večere, a problem predstavlja i to što žene često posegnu za hranom kada su pod stresom. Nedovoljno sna takođe može da uzrokuje potrebu da se manjak energije nadoknadi hranom.

2) MIT: „LAJT“ HRANA JE BOLJA

ISTINA: Možda sadrža neku kaloriju manje, ali zato imaju više šećera i aditiva
Na primer, ako uporedite krem sir sa istim proizvodom ali bez masti videćete da iako „lajt“ sir ima 15 kalorija manje, sadrži 11 miligrama natrijuma više. Možda to deluje kao mala količina, ali dokazano je da ljudi koji jedu hranu sa oznakom „lajt“ jedu više jer veruju da unose manje kalorija. Najbolje bi bilo da izbegavate hranu koja nosi oznakku „bez masti“ ili „lajt“.

3) MIT: MOŽETE DA JEDETE SVE ŠTO ŽELITE DOK GOD JE ZDRAVO
ISTINA: I zdrava hrana sadrži šećer i masti.

Avokado ima 161 kalorija, 18 indijskih oraščića 163 kalorija, čak i ovsena kaša sadrži kalorije. Jedna kašika butera od kikirikija ima 105 kalorija. Vodite računa o kalorijama čak i kada jedete zdravu hranu.

alternativna medicina 22

4) MIT: AKO POSTENETE VEGETERIJANAC ODMAH ĆETE SMRŠATI
ISTINA: Vegan hrana može da sadrži „prazne“ kalorije.

Pomfrit, čips, crna čokolada, testenine jesu namirnice koje jedu vegeterijanci, ali to ne znači da ćete izgubiti na težini. Gubitak kilograma se neće desiti ako ne jedete uravnoteženu ishranu koja sadrži mnogo voća, povrća, proteine poput onih koje se mogu naći u pasulju ili integralnim žitaricama.

5) MIT: AKO VEŽBATE MOŽETE DA JEDETE ŠTA GOD ŽELITE
ISTINA: Vaš trening verovatno ne sagoreva onoliko kalorija koliko unesete.

Pola sata trčanja na traci sagoreva sagoreva oko 300 kalorija. Ako pojedete čizburger, pomfrit i pivo unećete preko 700 kalorija. Kada je mrašavaljenje u pitanju, matematika je prosta: treba da smanjite 500 kalorija nedeljno da biste smršali. Vežbanje svakako treba da bude deo vašeg procesa mršavljenja, ali ipak morate povesti računa o broju kalorija koje unosite.

blic.rs

Za zdravo mršavljenje preporučujemo Vam preparat Instituta za Pečurke – Aktiv Dijet A.
Pronadjite ga na sajtu!

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas