Klice u zdravoj ishrani

77c32d46ba550e236f17423bb55e2f3b_view_l

Izvanredan nutritivni sastav klica čini ovu namirnicu veoma važnom u ishrani osoba koje teže savršenom zdravlju. Dobrobiti klica pominju se i u Bibliji, u knjizi o Danijelu, a bile su popularne i u Kini, još pre 5000 godina – gde su ih lekari propisivali za lečenje bolesti…

Popularnost klica danas je u porastu s obzirom na njihovu pristupačnu cenu i nutritivnu vrednost. Takođe i zato što ih možete odgajiti i sami, od semenki koje su vam nadohvat ruke: suncokreta, brokolija, kupusa ili šargarepe. Klice možete dobiti i od mahunarki, orašastog voća, žitarica, leguminoza…
Blagotvoran učinak konzumiranja klica na vaše zdravlje može se videti brzo, a studije su razotkrile zašto je to tako. Naime, sadržaj nutrijenata višestruko se povećava klijanjem.

Nutritivna vrednost klica

alternativna medicina 11

Vitamini. Sadržaj vitamina drastično se povećava tokom klijanja. To posebno važi za vitamine A, B, C i E. Vitaminski sadržaj nekih semenki, žitarica, mahunarki i orašastih plodova može narasti čak i 20 puta tokom klijanja.
Masne kiseline. Sadržaj esencijalnih masnih kiselina takođe raste pri klijanju. Većina ljudi ima manjak esencijalnih masnih kiselina. Redovno konzumiranje klica lako rešava ovaj problem.
Vlakna. I sadržaj vlakana u mahunarkama, orašastim plodovima, raznim semenkama i žitaricama znatno se povećava klijanjem. Vlakna su najvažnija za probavu i mršavljenje, jer se vežu za masti i toksine u našem telu i olakšavaju njihovo odstranjivanje.
Enzimi. U klicama može biti i do sto puta više enzima nego u svežem voću i povrću. Enzimi su posebne vrste belančevina koje deluju kao katalizatori za sve telesne funkcije. Kvalitet belančevina u mahunarkama, orašastim plodovima, semenkama i žitaricama poboljšava se onog trenutka kada proklijaju.
Minerali. Tokom klijanja minerali se vezuju za belančevine, što telu olakšava njihovu apsorpciju. To vredi i za alkalne minerale kao što su kalcijum, magnezijum, gvožđe, kalijum i mangan. Zahvaljujući alkalnim mineralima klice alkalizuju telo. Mnoge bolesti, uključujući i rak, povezuju se sa viškom kiselosti u telu.

Kako gajiti klice kod kuće

Uzgoj klica je odličan način da sebi osigurate pristup kvalitetnoj svežoj hrani cele godine.
Jedna od efikasnijih metoda uzgoja klica jeste u teglama širokog otvora, uz korišćenje specijalnog poklopca za klijanje, ili pak gaza i gumica umesto tog poklopca.
Naša preporuka je da koristite provereno seme za klijanje.
Uverite se da ste izabrali seme od uglednog dobavljača, koji može garantovati da ono nije podvrgnuto radijaciji ili termičkoj obradi, jer taj postupak sprečava klijanje.

zdravzivot.com
Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas