Manjak estrogena simptomi i posledice

seme-od-lana-za-zdravlje-620x264

MANJAK ESTROGENA UZROKUJE RANI KLIMAKS

Manjak estrogena može da ima brojne štetne posledice po naše zdravlje stoga je za prventivu naročito važno da unosimo i prirodni estrogen u hrani. Ovaj hormon je neophodan za uspostavljanje pravilnog balansa i normalne hormonske ravnoteže koji intenzivno variraju tokom trajanja menopauze kod žena . Simptomi manjka estrogena su između ostalog i nagli pad koncentracije, nervoza, problemi sa bešikom i otežana funkcija urinarnog trakta, anksioznost, razdražljivost, nesanica , bezvoljnost i depresija. Kako nadoknaditi manjak estrogena u menopauzi prirodnim putem i koja je to hrana bogata estrogenom saznajte u nastavku ovog članka..

FUNKCIJA ESTROGENA

Prirodni estrogen deluje u sinergiji s progesteronom i predstavlja čuvara gotovo svih vitalnih funkcija koje su važne za zdravlje žene u njenom reproduktivnom periodu, a prestanak lučenja ovog važnog hormona uzrokuje i određene nelagodne tegobe. Pad nivoa i nedostatak estrogena u menopauzi je veoma česta pojava danas ,gotovo da pogađa svaku žensku osobu. Ranije je ova pojava obuhvatala period od oko pedesete godine života, dok se danas, nažalost, pod uticajem velikog broja zagađivača, nepravilne i neredovne ishrane,stresa i nervoze, rani klimaks javlja kod sve mlađih žena, pa čak i onih u ranim tridesetim godinama. Hormon estrogen je jedan od glavnih čuvara tečnosti u tkivima, te je ključan kod kontrole formiranja i delovanja kolagena, važnog strukturnog molekula ,koji gradi sva potporna ljudska tkiva, hrskavicu i kosti . Manjak vode osnovni je uzročnik degeneracije kolagena u nešto starijoj tj. zrelijoj životnoj dobi, upravo usled pada nivoa ovog hormona. Druga nezaobilazna funkcija estrogena jeste kontrola kompletnog seksualnog razvoja kod žene: tokom puberteta utiče na formiranje sekundarnih polnih karakteristika i od tada pa sve do menopauze, ima posebnu ulogu u hormonalnom statusu svake žene. Estrogen hormon dominira prvom fazom hormonalnog ( menstrualnog) ciklusa, dok nam progesteron dominira u drugoj fazi, upravo zato da bi ženu pripremio za trudnoću.

alternativna medicina 20

MANJAK ESTROGENA SIMPTOMI

Manjak estrogena kod mladih žena obično prati kašnjenje i izostanak redovnog menstrualnog ciklusa. Takve osobe vrlo često ulaze u ranu menupauzu (pre svoje četrdesete godine),prati ih noćno znojenje i neugodni valunzi (valovi vrućine u menopauzi),ne izostaju ni malaksalost i umor. Usled ovih tegoba dolazi i do naglih promena raspoloženja (smenjivanja smeha i plača,radosti i tuge ),izostaje i želja za seksualnim odnosima , jer snošaj ume biti bolan. Nedostatak estrogena uzrokuje posledično i gubitak koštane mase i nastanak osteoporoze. Neplodnost kod nešto mlađih žena ,takođe ukazuje na deficit ovog hormona. Manjak i nedostatak estrogena odgovoran je za veliki broj tegoba i simptoma sa kojima se suočavaju i nešto starije žene u menopauzi, a neki od znakova jesu valunzi (talasi i iznenadni naleti vrućine) , otežano funkcionisanje mokraćne bešike, suvoća vagine, dekoncentracija i zaboravnost, anksioznost, depresija, česta razdražljivost, nervoza, smanjenje seksualne želje, česta nesanica . Ovaj hormon,veoma uspešno štiti i naše krvne sudove,stoga je neophodno unositi estrogen u hrani ,kako bi se smanjio njegov deficit i sprečili potencijalni problemi.

MANJAK ESTROGENA POSLEDICE PO ZDRAVLJE

manjak estrogena simptomiKao posledica nedovoljnog lučenja estrogena mogu da se jave jaki bolovi u kostima praćeni sa grčevima u mišićima, kao i bolovima u zglobovima, kasnije i već pomenuta osteoporoza, odnosno progresivno smanjenje koštane mase, usled koje se povećavaju rizici od fraktura i preloma kostiju ,koje umeju biti naročito opasne za starije osobe,koje se teže oporavljaju jer im kosti puno sporije ili nikako ne zarastaju. Takođe, dolazi i do većih promena na krvnim sudoivima koji tada ubrzano stare: ateroskleroza (nagomilavanje nepoželjnih masnoća na zidovima krvnih sudova) brzo napreduje, dovodi do sužavanja naših krvnih sudova i posledičnih varijacija u visini krvnog pritiska. Zato neke žene koje nikad nisu patile od tegoba izazvanih povišenim krvnim pritiskom, odjednom imaju oscilacije, a sve to zajedno povećava rizik i od infarkta,kao i moždanog udara. Najbolja preventiva za manjak estrogena je pravilna i uravnotežena ishrana. Gde da pronađemo estrogen u hrani i koja je to hrana bogata estrogenom ,saznajte u daljem tekstu…

alternativna medicina 5

GDE NALAZIMO ESTROGEN U HRANI

Naučnici su dokazali da konzumiranje soje i lanenog semena stimuliše lučenje estrogena kod žena u postmenopauzi i ublažava tegobe. Eto i jednostavnog odgovora kako nadoknaditi estrogen u menopauzi. Neke studije otkrile su da do povećanja estrogenske aktivnosti dolazi nakon unošenja obe ove namirnice. Ispitanice u ovoj studiji dve nedelje su jele sojino brašno, laneno seme i klice crvene deteline, koje takođe spadaju u prirodne izvore ovog hormona. Kao prirodni estrogen u hrani ubrajajmo i sojinine proizvode sa visokim sadržajem proteina koji dokazano imaju visoku estrogensku aktivnost, u njih ubrajamo sojina zrnca, tofu, sojino mleko i tempeh, ali to ne važi za sos i ulje od soje koji definitivno nisu hrana bogata estrogenom. Ukoliko je manjak estrogena i vaš problem,povedite računa i o većem unosu voća tokom dana jer i ono nadomešćuje nedostatak ovog hormona. Neki naučnici su dokazali da namirnice bogate borom znatno povećavaju nivo estrogena kod žena u postmenopauzi, onoliko koliko se to postiže i kupovnim preparatima koji sadrže ovaj hormon, jer bor, kako se čini, deluje tako što podiže nivo steroidnih hormona u krvi. Ovim mineralom bogato je voće, naročito jabuke, kruške, grožđe, urme, suvo grožđe i breskve, a ima ga i u mahunarkama, jezgrastom voću i medu. Učesnice u studiji jele su dve jabuke i 100 grama kikirikija dnevno i nisu više imale manjak estrogena..

FITOESTROGENI U HRANI

CRVENA DETELINA NADOKNAĐUJE MANJAK ESTROGENA

Budući da sadrži izoflavone, crvena detelina se već decenijama koristi kao lek za ublažavanje simptoma
menopauze i važi za odličnu prirodnu alternativu tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, zauzima važno mesto u širokoj lepezi lekovitih biljaka koje se koriste u terapiji mnogih savremenih bolesti. Preparati koji su na bazi crvene deteline pomažu u otklanjanju neprijatnih tegoba kao što su nepredvidivi valunzi, nesanica, pojačano i prekomerno znojenje i nervoze. Takođe, ovi fitoestrogeni regulišu nivoe holesterola, štite naše srce i krvne sudove, čuvaju strukturu kože i sluznice, smanjuju rizike od nastanka bolesti kostiju – osteoporoze, usporavaju starenje organizma , što je sve usko povezano sa smanjenjem funkcije jajnika, koje uzrokuje manjak estrogena u menopauzi.

CIMICIFUGA BILJKA

Od ranih četrdesetih godina prošlog veka, cimicifugabiljka se koristi u Nemačkoj kao prirodna supstanca za regulisanje tegoba koje prate klimaks. Eksperimentalno je potvrđeno da sastojci ove biljke deluju kao selektivni modulatori estrogenih receptora,pa samim tim i sprečavaju manjak estrogena. Oni su agonisti estrogenih receptora u našim kostima, kao i centralnom nervnom sistemu i kardiovaskularnom sistemu, tako da preventivno deluju na depresivna stanja, osteoporozu i brojne kardiovaskularne promene, a pored toga smanjuju rizik od raka dojke i materice.

ZA NEDOSTATAK ESTROGENA SE ODLIČNO POKAZALO I LANENO SEME

Izuzetno je bogato fitoestrogenima – lignanima, ali ga treba konzumirati uvek u mlevenom obliku.Važno
je znati da mleveni lan brzo gubi na kvalitetu pa se mora upotrebiti odmah nakon mlevenja,kupujte ga u manjoj količini da bi ste ga na vreme potrošili. Seme lana , bogato je i omega-3 masnim kiselinama koje su od izuzetnog značaja za naše zdravlje. Zahvaljujući celokupnom sastavu, lan ublažava simptome menopauze, smanjuje nivo holesterola ,sprečava razvoj ateroskleroze upravo zato jer sprečava pojavu kakva je manjak estrogena .

dijetamesecevemene.com

Za Vaše zdravlje preporučujemo 100% prirodno –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas