Mislili ste limun ima najviše vitamina C? Grešite. Ovih pet namirnica su prave vitaminske bombe

  • Home
  • Mladi
  • Mislili ste limun ima najviše vitamina C? Grešite. Ovih pet namirnica su prave vitaminske bombe

2013092319252337332

Mnogi vitamin C povezuju sa citrusima, ali ovaj važan vitamin krije se i u nekim drugima namirnicama i to u mnogo većim količinama nego što biste očekivali. Otkrijte koje to voće i povrće ima više vitamina C od citrusa. Bićete iznenađeni!

CRVENA I ŽUTA PAPRIKA
Paprika je broj jedan kada je u pitanju obilje vitamina C. U 100 grama crvene i žute paprike nalazi se 190 miligrama vitamina C, što je skoro četiri puta više nego u pomorandžama.

BROKOLI
Brokoli je bogat različitim hranljivim sastojcima, ali i vitaminom C. Samo 100 grama bokolija dovoljno je da u organizam unesete oko 90 miligrama vitamina C.

KELJ
Ovo je pravi izvor zdrave hrane. Kelj je bogat vitaminima A i C i vlakanima, a kada je vitamin C u pitanju, na svega 67 grama kelja ima čak 80,4 mg ovog vitamina. U narodnoj medicini, sveži listovi kelja stavljaju se na bolesne zglobove i čireve, a sok od povrća je ove preporučuje osobama koje pate od stomačnih tegoba.

KIVI
Još jedno „kiselo“ voće koje je odličan izvor vitamina C. Osim toga, kivi je bogat vitaminima K, E, kalijumom i bakrom. Istraživači su dokazali i da kivi štiti našu DNK od oksidativnog stresa.

KARFIOL
Karfiol može da se jede svež ili kao dodatak salati ili jelu, a u svoju ishranu trebalo bi da ga uvrstite zatošto na 100 grama karfiola ima čak 70 miligrama vitamina C.

blic.rs

Za Vaše zdravlje preporučujemo –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas