Polipi

stomak

Dr Rastko Radović, internista, i dr Snežana Vukoje Mišić, ginekolog, objašnjavaju zašto nastaju polipi, da li su opasni i kada ih treba operisati.

Polipi su izrasline koje se javljaju na sluzokoži unutrašnjih organa ali mogu da izađu i na spoljnim organima, u nosu, ušima.
U najvećem broju slučajeva polipi su benigni, tako da nema razloga za strah, ali ih ipak, savetuju lekari, treba kontrolisati jer mogu da prerastu u maligne.
– Kada je reč o unutrašnjim organima, najčešće se pojavljuju na debelom crevu, a ređe na jednjaku, želucu ili tankom crevu – kaže dr Rastko Radović, specijalista interne medicine Doma zdravlja „Dr Ristić“.

OD POLIPA DO RAKA 10 GODINA

Svi adenomi, odnosno benigni polipi, imaju određeni maligni potencijal, posebno oni većih dimenzija.
– Neće svi adenomi prerasti u karcinom debelog creva, već samo deo njih, a za to u proseku treba oko 10 godina – kaže dr Radović.
Polipi se, objašnjava doktor, uglavnom otkrivaju slučajno prilikom snimanja debelog creva jer ih ne prate nikakve upadljive tegobe. Kada prerastu u karcinom, javlja se krv u stolici, zatvor ili stolica nalik na olovku, dijareja i nadutost.
Dr Snežana Vukoje Mišić, specijalista ginekologije i akušerstva u Domu zdravlja „Dr Ristić“, kaže da na postojanje polipa može da ukaže pojačan sekret sa sukrvicom jer se na polipima često javljaju upalne promene.
– Česta su i krvarenja pri odnosu, pri ginekološkom pregledu, pre ili posle menstruacije, kao i obilne menstruacije.
Govoreći o lečenju, dr Radović ističe da se polipi na peteljci uklanjaju endoskopski, omčom za elektrosekciju, i šalju na histološki pregled da bi se utvrdilo da li su maligni. Hirurška intervencija je neophodna kada maligni polip nije u celini otklonjen, kada peteljka sadrži maligno tkivo i kada se polip širi na okolne krvne i limfne sudove.

IZRASLINA VELIKA KAO ORAH

Polipi na ženskim reproduktivnim organima, kaže dr Snežana Vukoje Mišić najčešće se javljaju na materici. Na grliću izlaze cervikalni polipi, a u materičnoj šupljini endometrijalni polipi.
Oni, objašnjava doktorka, mogu da budu okrugli ili izduženi, različitih veličina, od samo nekoliko milimetara do veličine oraha.
– Polipi nastaju kao posledica zadebljanja sluzokože cervikalnog kanala ili materične šupljine, usled hroničnih upala, povišenog nivoa estrogena i promena na krvnim sudovima – kaže dr Vukoje Mišić i dodaje da veoma često polipi ne daju nikakve simptome.
Cervikalni se otkrivaju ginekološkim pregledom, pod spekulumom, a endometrijalni ultrazvučnim pregledom materice.

alternativna medicina 15

LEČE SE OPERACIJOM

Polipe na reproduktivnim organima treba lečiti jer otežavaju začeće, izazivaju sterilitet i spontane pobačaje. Leče se hirurškim putem.
– Polipektomija cervikalnog polipa je jednostavna bezbolna metoda koja se radi uvrtanjem peteljke ili njenim presecanjem specijalnim nožem, laserom ili kauterom. Posle toga se obavezno radi kiretaža cervikalnog kanala. Odstranjivanje endometrijalnog polipa radi se eksplorativnom kiretažom materične šupljine – objašnjava doktorka.
Svaki polip i sadržaj dobijen kiretažom cervikalnong kanala ili materične šupljine obavezno se šalje na patohistološki pregled. Tako se postavlja definitivna dijagnoza polipa.
Ukoliko je nalaz uredan, lečenje je završeno, a ako se PH pregledom otkriju premaligne ili maligne promene, neophodna je operacija.

Faktori rizika
Na stvaranje adenoma utiču brojni faktori rizika, a najznačajniji su:
• genetska predispozicija
• masna hrana
• alkohol
• pušenje
• fizička neaktivnost
• gojaznost

blic.rs

Za Vaše zdravlje preporučujemo –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas