Svrab anusa – šta ga sve izaziva i kako ga lečiti

  • Home
  • Bolesti
  • Svrab anusa – šta ga sve izaziva i kako ga lečiti

svrab

Svrab anusa ili čmara je izuzetno neprijatan zdravstveni problem koji se može javiti iz više razloga. Često je praćen peckanjem i bolom, i može trajati i duži vremenski period. Mnoge ljude muči svrab anusa bez vidljivog razloga, a ukoliko potraje duže od dva dana bilo bi poželjno javiti se lekaru.

Šta uzrokuje svrab anusa?

Svrab anusa mogu izazvati različiti uzroci, a kao najčešći javlja se dijareja ili proliv. Bilo da se ova stomačna poteškoća javlja zbog jače ili slabije prehlade, upotrebe laksativa ili hrane koja uzrokuje često pražnjenje creva, poput obilne konzumacije voća, mlečnih proizvoda ili suvog voća, svrab anusa biće direktna posledica dijareje. Mnogi začini ili ljute papričice (feferoni) takođe izazivaju proliv, te ih treba izbaciti iz ishrane. Kako bi se lečio svrab anusa u ovom slučaju, treba lečiti dijareju.

Različite infekcije genitalija mogu se preneti i na čmar, te biti razlog za svrab anusa, kao i mnogobrojni paraziti ili bakterije. Ukoliko postoji sumnja da bi ovo mogao biti slučaj, treba se odmah obratiti lekaru. Isto važi i za pretpostavku da su se kod deteta (ali i starije osobe) javile gliste, koje se moraju medicinski lečiti.

Svrab anusa mogu izazvati i lekovi, odnosno alergijska reakcija na antibiotike ili druge vrste medicinskih preparata. Ukoliko je ovo slučaj, treba odmah prestati sa lekovima i od lekara tražiti adekvatne zamene koje neće izazivati ovakve reakcije.

Hemoroidi su takođe jedan od razloga za svrab anusa, praćen bolom, peckanjem i nadraženošću čitave regije. Oni se mogu lečiti raznim lekovima ili mastima, ali bi bilo dobro obratiti se lekaru za najbolju moguću terapiju.

Na poslednjem ali ne i najmanje važnom mestu, nalazi se higijena kao jedan od čestih uzroka za svrab anusa. To važi kako za njeno neodržavanje, tako i za često pranje. Ukoliko se anus ne dezinfikuje redovno, delovi stolice će se zadržavati, bakterije razvijati i posledice mogu biti mnogo gore nego što je svrab anusa. Isto važi i za često pranje – preterano vlaženje i upotreba sapuna isušuju čmar, te se javlja svrab.

alternativna medicina 1

Kako da sami izlečite ili ublažite svrab anusa?

Prvi korak je da nežno očistite čmar, tako što ćete ga isprati mlakom vodom (bez korišćenja sapuna i grubih pokreta) ili obrisati vlažnim antibakterijskim maramicama. Svrab anusa nekada izaziva i previše vlage, te dobro osušite obolelo mesto mekim peškirom ili toalet papirom (nikako onim sa grubim listićima ili parfemisanim). Anus možete tretirati kremom, bilo onom koju Vam je preporučio lekar ili farmaceut, ili nekom hipoalergijskom, ali nikako u obilnim količinama, kako ne biste izazvali pražnjenje creva. Pazite pri samostalnom izboru kreme, jer neke mogu pogoršati stanje, pa se posavetujte makar sa apotekarom pre njihovog korišćenja.

Neko vreme izbegavajte sve namirnice koje bi mogle izazvati zatvor ili proliv i zdravo se hranite, a potrudite se da pijete i dosta vode, kako biste regulisali stolicu. Laksativi su zabranjeni.

Kako svrab anusa nekada izaziva i sintetički ili svileni donji veš, obavezno se odlučite za pamučne gaće. Tange mogu stvoriti probleme kod devojaka i žena, te ih neko vreme treba izbegavati. Neretko, uska odeća, farmerke, sintetika i uopšte grubi materijali takođe mogu izazvati svrab anusa, jer utiču na prekomerno znojenje, te nosite udobnu i široku odeću kako biste ublažili i neutralisali simptome.

zivizdravzivot.com

Za Vaše zdravlje preporučujemo –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas