ZVANIČNO Svetska zdravstvena organizacija: Mesne prerađevine izazivaju rak

  • Home
  • Mladi
  • ZVANIČNO Svetska zdravstvena organizacija: Mesne prerađevine izazivaju rak

kobasica-1024x721

Mesne prerađevine, poput slanine, kobasice i šunke mogu da izazovu rak creva kod ljudi, saopštili su danas stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Agencija za istraživanja o raku (IARC), koja radi pod okriljem SZO, svrstala je obrađeno meso, poput slanine, kobasice i šunke, u prvu grupu, zajedno sa duvanom, azbestom i dizelskim gasovima, za koje postoji „dovoljno dokaza“ da mogu da izazovu rak.

– Za pojedinca je rizik od raka creva zbog konzumiranja obrađenog mesa mali, ali rizik raste sa količinom konzumiranog mesa – saopštio je doktor Kurt Štrajf, šef istraživačkog programa IARC.

Crveno meso, u koje spadaju govedina, jagnjetina i svinjetina, svrstano je u „verovatne“ uzročnike raka iz grupe 2A, u kojoj je još glifosfat, aktivni sastojak mnogih herbicida.
Niža klasifikacija crvenog mesa je odraz „ograničenih dokaza“ da ono izaziva rak.

IARC je utvrdio postojanje veze sa rakom creva, ali i veze sa rakom pankreasa i prostate, navodi se u saopštenju.

SZO je ove zaključke donela na osnovu zajedničkog rada panela koji broji 22 člana, inače međunarodnih eksperata koji su analizirali podatke prikupljane decenijama, a koji ukazuju na povezanost mesnih prerađevina, crvenog mesa i raka creva.

Ipak, odluka panela nije bila jednoglasna, čime je tvrdnja o smrtonosnim efektima hrane na kojoj se zasniva čitava prehrambena industrija SAD dovedena u pitanje.
Prema podacima panela SZO, dodavanje 100 grama crvenog mesa redovnoj svakodnevnoj ishrani povećava rizik od dobijanja raka creva za 17 procenata.
Industrija govedine u SAD „teška“ je 95 milijardi dolara, a vodeće kompanije već su angažovale sopstvene naučne studije kojima spremaju odgovor SZO.

– Jednostavno ne smatramo da postoje dokazi koji na bilo koji konkretan način povezuju bolest raka creva sa bilo kojom vrstom crvenog mesa – navela je Šejlin Meknil, izvršna direktorka „Nacionalne asocijacije govedine“ u SAD.

Pogledajte objašnjenje o kiselosti krvi (nastaje konzumiranjem mesa) od direktora Instituta za Pečurke –

Više o ovom naučniku na – www.prehrambenafarmacija.rs

1 Comment

  • Hosting

    10 decembra, 2016 - 8:01 pm

    Strucnjaci SZO saopstili su danas da mesne preradevine, a to su sve namirnice koje su prosle proces soljenja i hemijske obrade, mogu da izazovu rak creva kod ljudi, ali i rak pankreasa i prostate

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas