Od ovih lekova možete da budete pozitivni na testu za drogu – a kupuju se u apoteci

  • Home
  • Mladi
  • Od ovih lekova možete da budete pozitivni na testu za drogu – a kupuju se u apoteci

medicaments2

Beograđanin Stefan N. (31) ostao je zatečen kada je na testu za drogu u sklopu priprema za posao na brodu bio pozitivan na kokain, budući da nikad u životu nije ni prišao narkoticima. U razgovoru sa svojim lekarom saznao je da test može da pokaže lažno pozitivan rezultat ukoliko se konzumira poveća količina nekih drugih lekova koji su nam svima na dohvat ruke.

Stefan, koji pati od migrena, često pije „kafetin“ a njegov lekar mu je rekao da je baš zbog toga rezultat bio pozitivan. Stručnjacima nije nikakva novost da određene supstance u lekovima mogu da prevare test i to ne u onom smeru u kom bi konzumenti opojnih sredstava voleli to da urade.

Sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu ističu da su testovi za drogu veoma specifični i u najvećem broju slučajeva precizni. Do greške može da dođe, kao što svedoči Stefanov slučaj, ali retko, i to ukoliko se konzumiraju određeni lekovi – a budući da „kafetin“ sadrži supstancu kodein koja se svrstava pod opijate, jasno je zašto ovo može da se desi, posebno ako se konzumira u većim količinama ili u dužem vemenskom periodu.

alternativna medicina 15

– Posebno pažnju treba obratiti na listu koju izdaje Antidoping agencija Republike Srbije i koja može da se nađe na njihovom sajtu. Tu se nalaze sve supstance koje su zabranjene, a kojih ima u lekovima koje inače konzumiramo. Tako tu spadaju diuretici, beta blokatori, beta agonisti kao i anabolički androgeni steroidi – ističe profesorka Biljana Stojanović sa Farmaceutskog.

Tako lekovi koje neko koristi za lečenje kardiovaskularnih bolesti, za šta se najčešće konzumiraju beta blokatori, mogu da daju pozitivan rezultat na antidoping testu, a da osoba toga nije ni svesna.

Istraživanje sa Univerziteta u Kaliforniji na 161 ispitaniku pokazalo je da nisu samo lekovi ti koji mogu da „prevare“ test sa drogu. Tako veće konzumiranje makovog semena može da da pozitivan rezultat na heroin, određeni analgetici koji se kupuju bez recepta mogu da daju lažno pozitivan rezultat na marihuanu, a amoksicilin (antibiotik) daje rezultat kao da je osoba konzumirala kokain.

Zanimljivo je da čak i određena zdravstvena stanja, kao što su dijabetes ili infekcija bubrega, mogu da učine da test bude lažno pozitivan, jer tada telo proizvodi određene hemijske supstance koje mogu da ga prevare.

24sata.rs

Za vaše zdravlje preporučujemo vam –

1 Comment

  • Dalibor Jevtic

    6 februara, 2020 - 8:26 am

    Da li isto tako i antidepresivi deluju na testove?

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas