UBICE IZ KUĆE Živimo okruženi otrovima, a ovih 11 stvari su posebno opasne

  • Home
  • Mladi
  • UBICE IZ KUĆE Živimo okruženi otrovima, a ovih 11 stvari su posebno opasne

343747

Svaki put kada uzmete u ruku neku dečju igračku, kada razvlačite kablove po kući, čistite, ili se sa decom valjate po podu pokrivenom podnim oblogama, niste ni svesni da ste u kontaktu sa otrovom, odnosno sa supstancama koje su potencijalno kancerogene ili negativno utiču na mogućnost reporodukcije i vaš endokrini sistem.

Mnogi od ovih proizvoda, naime, sadrže supstance iz grupe ftalata koji su najčešće korišćeni plastifikatori, a dokazano je da mogu štetno da utiču na plodnost i na plod i na rad određenih žlezda. Ftalati se mogu naći u plastičnim delovima različih proizvoda namenjenih za opštu upotrebu, ali i u PVC podovima, kablovima, crevima i obloženim tkaninama, pa i na koricama knjiga. Ftalati se, naime, dodaju plastici kao aditivi za omekšavanje i smanjivanje lomljivosti.

Sve to navedeno je i u izveštaju nevladine organizacije “Alternativa za bezbednije hemikalije – ALHem”, urađenom na osnovu istraživanja sprovedenog krajem 2015. i početkom 2016. godine u okviru kampanje “Izbori se da znaš” o potencijalno opasnim supstancama.
U 90 proizvoda od PVC plastike, koji su korišteni u istraživanju, u 24 uzorka registrovana je koncentracija ftalata veća od 0,1 odsto.

Proizvodi koji su ispitivani su:

kablovi: produžni kablovi, kablovi sa konetktorima, kablovi na meru
medicinska sredstva: urinarni kateteri, braunile, špricevi
dečje igračke: konjići, lopte, igračke za kupanje
podne obloge: PVC platno, vinil podne obloge u rolnama, sportske podloge i dečje puzle prostirke
odeća i obuća: japanke, papuče, kabanice
oprema za plažu: šlauf, mišići
pribor za domaćinstvo: mušeme, podmetači za serviranje hrane, prostirke za kadu
oprema za bebe: podloga za presvlačenje bebe, pumpica za nos, portikle
školski pribor: gumice, uvijači, pernice
plastično posuđe: činije, merice
dodatna oprema za mobilne telefone: plastične maske za mobilne telefone, PVC zaštite za mobilne telefone
Ftalati su pronađeni u kablovima, medicinskim sredstvima, PVC podnim oblogama, igračkma, odeći, opremi za plažu, priboru za domaćinstvo i opremi za bebe. Nijedan od ispitanih uzoraka školskog pribora, plastičnog posuđa i dodatne opreme za mobilne telefone, nije sadržavao ftalate u koncentraciji iznad 0,1 odsto.

O tome da nas svakoga dana pomalo truju poznate stvari i proizvodi koje uzimamo zdravo za gotovo.
Listu takvih opasnih stvari sastavio je australijski stručnjak Džulijan Krib, a na njoj su, pored ostalog:

alternativna medicina 11

Kozmetika

Sapuni, gelovi za tuširanje, losioni, mleka za tela, ruževi, maskare, puderi, kreme za sunčanje… Većina ovih proizvoda sadrži kombinacije otrovnih sastojaka, a najospasniji je paraben, koji se povezuje sa karcinomom dojke.

Hrana

Uvozna hrana koja dolazi iz zemalja sa ne baš jakom kotrolom potencijalno su izvor opasnih sastojaka, koji možda nisu ni navedeni u deklaracijama. Reč je najčešće o prerađenim namirnicama, zamrznutoj hrani i brzoj hrani koje su opasne po ljudsko zdravlje. Od toga, na žalost nije imuno ni voće i povrće, jer je gotovo nemoguće izbeći pesticide i druge hemikalije pri njihovoj proizvodnji. Najzagađenije su jabuke, jagode, grožđe, breskve, nektarine, celer, spanać, krastavci, paradajz i krompir.

Voda

U njoj se nalazi metali, otrovi i druge opasne materije. Nažalost ni flaširana voda nije sigurna pošto je plastika u koju se pakuje prepuna otrova.

Rešenje za kozmetiku, vodu… pronadjite u našoj 100% prirodnoj prodavnici

blic.rs

Za Vaše zdravlje preporučujemo –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas