ISTRAŽUJEMO Svaki drugi antibiotik deci u Srbiji prepisan NEPOTREBNO

  • Home
  • Mladi
  • ISTRAŽUJEMO Svaki drugi antibiotik deci u Srbiji prepisan NEPOTREBNO

lekovi

Srbija je prva u Evropi po potrošnji antibiotika. Više od polovine naše dece tokom godine dobije makar jedan antibiotik, a čak jedna petina dece dobije više od tri antibiotika.

Imamo slučajeve da su deca dobijala i po 10 antibiotika u toku jedne terapije, rekla je predsednica Evropskog udruženja dečjih farmakologa prof. dr Milica Bajčetić iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

Antibiotici su ključni u prevenciji infekcija, u njihovom tretiranju i lečenju. Bez njih mnoge operacije mogle bi postati opasne po život pacijenta. Transplantacije organa postale bi gotovo nemoguće. Porođaji bi bili mnogo rizičniji, a upala pluća koja je pre antibiotika bila jedan od vodećih uzroka smrti, mogla bi da vrati stari status najvećeg ubice.

antibiotici

Sve češće prepisivanje antibiotika, u slučajevima kada oni ne mogu da pomognu, stvara rezistentnost na lek. Kako bi se sačuvala delotvornost antibiotika i za buduće generacije, neophodno je da se svi uključe u njihovo odgovorno korišćenje.

– Čak 50 odsto prepisanih antibiotika je neracionalno, najčešće za ona oboljenja koja su uzrokovana virusima. Pojava rezistencije predstavlja sve više alarmantnu pojavu – objasnila je dr Bajčetić na predavanju povodom obeležavanja dana Univerzitetske dečje klinike.

Rezistencija na lekove predstavlja sve više alarmantnu pojavu jer je polovina prepisanih antibiotika bespotrebna kaže Dr Milica Bajčetić, iz udruženja farmakologa.

Ministarstvo zdravlja intenziviralo je kontrolu apoteka i danas smo smanjili izdavanje antibiotika bez recepta za 80 procenata. Od 2011. do 2015. godine prepisivanje antibiotika na recept smanjeno je za 15 odsto. Za pet godina stopa prepisivanja je 1.300 na 1.000 dece, što je mnogo više nego u Evropi, gde se na primer u skandinavskim zemljama prepisuje 400 antibiotika.

– Antibiotici se najčešće daju deci starosti od dva do 23 meseca. To može značajno uticati na njihov imunitet, rast i razvoj, jer većina antibiotika ima visok broj neželjenih efekata. Ono što posebno zabrinjava je da je prošle godine značajno porastao broj prepisanih antibiotika kod najmlađe dece do prvog meseca. Čak 80 odsto antibiotika prepisano je u primarnoj zdravstvenoj ustanovi – objašnjava dr Bajčetić.

U 85 odsto slučajeva za koje se u Srbiji prepisuju antibiotici u vodiču Ministarstva zdravlja su navedni kao indikacije za koje ih ne treba upotrebljavati.
Direktor Tiršove smatra da će integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) sprečiti neracionalnu upotrebu antibiotika. Racionalna upotreba antibiotika je značajna za zdravlje dece uprkos pritiscima.

– Tiršova, visokospecijalizovana ustanova i nastavna baza Medicinskog fakulteta, odgovorno otvara najznačajnije teme. Racionalna upotreba antibiotika je značajna za zdravlje dece i uprkos pritiscima, sa dobrom praksom kontrole moramo istrajati. IZIS će nam pomoći da steknemo jasan uvid u to kako da unapredimo ovu oblast i najefikasnije podržimo lekare – kaže prof. dr Zoran Radojičić, direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

blic.rs

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas