Jelovnik koji usporava starenje

hrana

Dermatolog Nikolas Perikone tvrdi da od onoga šta jedemo zavisi i izgled naše kože.

UKOLIKO želite da vam koža izgleda lepše i zdravije, počnite sa držanjem dijete koju je osmislio Nikolas Perikone, dermatolog na Univerzitetu u Mičigenu. Ovaj način ishrane utiče na smanjenje oštećenih površinskih slojeva kože koji nastaju zbog delovanja slobodnih radikala. Jelovnik nije usmeren prvenstveno na gubljenje velikog broja kilograma, ali je zato dobar za jačanje imuniteta, kao i za usporavanje procesa starenja kože.

Perikoneov način ishrane podrazumeva uzimanje namirnica bogatih antioksidansima, proteinima i esencijalnim uljima. Trebalo bi jesti žitarica od celog zrna, ovas, mahunarke, kao i velike količine voća i povrća. Savetuje se uzimanje avokada, bobičastog voća, dinje, paprike, kao i što više zelenog povrća kao što su zelena salata, spanać, špargla, brokoli, grašak. Od proteina treba uzimati jaja, piletinu i ćuretinu bez kožice. Kao dobar antioksidans preporučuju se i losos, međutim ukoliko vam je budžet ograničen, dobar zamena su i druge vrste riba koje su bogate omega-3 kiselinama.

Mleko treba izbegavati, a od mlečnih proizvoda možete jesti sir i piti jogurt sa niskim sadržajem masnoće. Biljno ulje zamenite maslinovim, i izbegavajte unos zasićenih masti. Hleb, alkohol, krompir, pirinač, kao i brzu hranu nemojte jesti jer oni loše utiču na kožu, ali i na kilažu.

Da bi koža bila zdrava i sjajna u toku dana trebalo bi da popijete osam do 10 čaša vode. Dozvoljena je i šolja zelenog ili crnog čaja. Gazirane sokove i slatkiše izbacite iz upotrebe jer sadrže veliki broj aditiva i ugljenih hidrata.

PRIMER JELOVNIKA

DORUČAK: Čaša vode, omlet od dva jajeta, 125 g kuvanog ovsa, 75 g bobičastog voća ili tri kriške dinje

RUČAK: 150 g ribe sa roštilja, 200 g zelene salate prelivene maslinovim uljem, jedna kriška dinje, čaša vode

UŽINA: jabuka ili kruška, 180 ml jogurta, 50 g bundevinih semenki, čaša vode

VEČERA: 150 g ribe sa roštilja ili 150 ćuretine, 200 g zelene salate, 125 g zelenog povrća kuvanog na pari (brokli, špargla, spanać), jedna kriška dinje, čaša vode

novosti.rs

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas