Koje je ulje najzdravije za prženje?

  • Home
  • Mladi
  • Koje je ulje najzdravije za prženje?

Ukoliko želite da pazite na svoje zdravlje i ishranu onda svakako treba da obratite pažnju i na ulje koje koristite za prženje.

Ulje

Opšte je poznato kako su rafinisana ulja poput suncokretovog izuzetno nezdrava budući da sadrže toksične supstance, pa je, ukoliko želite da pazite na svoje zdravlje, svakako potrebno izabrati neku od alternativa.

Ono na šta je potrebno obratiti pažnju je da su ulja izuzetno kalorična – samo kašika ulja sadrži u proseku 120 kalorija.
Dve najvažnije stvari na koje je potrebno obratiti pažnju pri izboru ulja je tačka dimljenja i srazmera omega 6 i omega 3 masnih kiselina.

Kod ulja posmatramo tačku dimljenja koja je bitna iz razloga što na visokim temperaturama ulja sa nižim tačkama dimljenja oslobađaju slobodne radikale i poništavaju hranjiva svojstva ulja. Laički rečeno, to je temperatura na kojoj ulje počinje da dimi, propada i postaje loše za upotrebu. Što je viša tačka dimljenja, to je ulje sigurnije za prženje.

Zbog toga ulja sa nižom tačkom dimljenja je potrebno izbegavati.
Što se omega 6 i 3 masnoća tiče, preferira se odnos 2:1 ili čak i manji. Veće razmere se povezuju s hroničnom upalom, kardiovaskularnim bolestima i drugim obolenjima.

Evo koja su ulja najzdravija za prženje:

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje ima visoku tačku dimljenja i poznato je po brojnim zdravstvenim benefitima. Postoje dve vrste kokosovog ulja – ekstradevičansko, koje ima karakterističan kokosov miris i ukus, i kokosovo ulje kojem je uklonjen miris i ukus i koje možete koristiti pri pripremanju jela ukoliko ne volite karakterističan ukus kokosa. Kokosovo ulje na nižim temperaturama je u čvrstom stanju, dok na višim temperaturama postaje tečno.

Ekstradevičansko maslinovo ulje

Ekstradevičansko maslinovo ulje čini osnovu mediteranske ishrane i poznato je po zdravstvenim benefitima među kojima je i prevencija širenja ćelija raka. Mnogi smatraju kako maslinovo ulje nije idealno za prženje, budući da ima nisku tačku dimljenja, ali pojedina su istraživanja pokazala kako je ono idealno za pripremu hrane.

alternativna medicina 8

Bademovo ulje

Bademovo ulje nije dobro samo za kožu, već se može koristiti i za prženje. Sadrži visoke količine monozasićenih masnoća i poboljšava zdravlje srca.
Potrebno je znati kako nisu svi tipovi bademovog ulja dobri za jelo i potrebno je naći ono na kojem je naznačeno da je za upotrebu u kulinarske svrhe.

Pročišćeni puter (maslac, ghee)

Strah od zasićenih masnoća mnoge je ljude naterao da izbegavaju puter. Ipak, istraživanja su pokazala kako problem leži u margarinu, a ne puteru. Pravi puter ima nisku tačku dimljenja pa se tako preporučuje da se koristi njegova pročišćena varijata (maslac ili ghee), što je odlična opcija i za one alergične na laktozu.

Ulje avokada

Avokadovo ulje ima najvišu tačku dimljenja od svih ulja tako da je idealno za prženje, pohovanje i sl. Pored toga, može se konzumirati i hladno, u salatama.

Ulje semenki grožđa

Ulje semenki grožđa ima visoku tačku dimljenja i koristi se u kuvanju, kao i u kozmetičkoj industriji. Ima dobru srazmeru omega 6 i omega 3 masnih kiselina koji je viši od nekih optimalnih vrednosti, ovo ulje se ne može nazvati blagotvornim za zdravlje. Dobar je izvor polifenola i fitosterola koji mogu da pomognu u smanjivanju nivoa holesterola.

b92.net

Preporučujemo Vam našu 100% prirodnu prodavnicu –

Ostavi komentar

Korpa

Nema proizvoda u korpi.

Pozovi nas